Tegnap nosztalgikus hangulat lett úrrá rajtam, ezért aztán megkerestem egy rég elfeledett receptet. Ez az egyszerű gyümölcsös lepény az első sütemény volt, amit először magam sütöttem. Mondhatjuk, hogy vele kezdődött minden, vagyis ekkor ébredt fel bennem a sütés iránti szenvedély. Bár lehet, hogy tévedek és mégis az aranygaluska volt az első. Azt hiszem, ezt már sosem fogom tudni kideríteni. Mindenestre a délutáni >borongós időjárásnak köszönhetően kifejezetten jól esett egy szelet langyos cseresznyés lepény egy csésze hideg tejjel uzsonnára.
Hozzávalók:
500 g cseresznye
200 g vaj
200 g cukor
1 ek vaníliás cukor
7 tojás
1 ek rum vagy arrak
100 g darált mandula
200 g liszt
1 csapott tk sütőpor
durvára vágott mandula
A vajat a cukorral elkeverjük, majd 6 tojássárgáját és egy egész tojást hozzáadunk és simára keverjük. Ezután adjuk hozzá a rumot, a mandulát, a lisztet és a sütőport. Majd a 6 tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval és a vaníliás cukorral együtt. A felvert tojásfehérjét forgassuk az előbb elkészített masszába, keverjük bele a kimagozott cseresznyét vagy bármilyen más gyümölcsöt.Kivajazott és lisztezett tepsiben (a tetejére szórjunk durvára vágott mandulát)180 °C fokon(légkeverős)süssük körülbelül 30 percig majd hagyjuk a tepisben kihűlni.
ezeket a sütiket imádom. Egyszerű, könnyen elkészül és bármely napszakban isteni :)
ReplyDeleteA kis cseresznyés kép nagyon aranyos
Csatlakozom az előttem szólóhoz! :)
ReplyDelete@Vera: Mikor sütöttem gondoltam räd egyébként, hogy ez egy olyan Vera süti. :)
ReplyDelete@duende: :)
Juj, de szeretem az ilyen sütiket!...és olyan gusztaaa!
ReplyDeleteA fotók pedig nagyon hangulatosak!