Itt a rebarbara szezon, amit már nagyon vártam. Arról nem is szólva, hogy a helyi spárga és retek is megjelent végre. Most már csak az eper hiányzik! Múlt héten ki sem látszottam a sütemények közül, s ez a héten sem lesz másképp, sőt az is lehet, hogy még csak ezután jön a java. Viszont ezeket a rebarbarás kosárkákat most magunknak sütöttem. A képlet egyszerű: omlós tészta, gyömbéres cukrászkrém és egy adag lime-mal ízesített szirupban főtt rebarbara.
Hozzávalók:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás
Öntsük a lisztet egy táblára és helyezzük a közepére a szitált porcukrot, a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg morzsás lesz. Ekkor adjuk hozzá a tojást és gyúrjunk homogén tésztát. Tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Süssük elő a kosárkákat vakon.
3 tojássárgája
60 g cukor
20 g liszt
250 ml tej
1 cm friss gyömbér
1/4 tk gyömbérpor
A tojássárgájákat keverjük habosra a cukorral majd adjuk hozzá a lisztet és a gyömbérport. Melegítsük a tejet a friss gyömbérrel forrásig, szűrjük le és öntsük a tojásos keverékhez és főzzük 2 percig. Hagyjuk kihűlni. A rebarbarához főzzünk fel kb. 100 g cukrot egy lime levével és héjával valamint kb. 5 evőkanál vízzel, majd főzzük benne a rebarbarát néhány percig.
Mennyei...remélem egyet félretettél nekem holnapra :)))))
ReplyDeletePersze, hogy félretettem! :))
ReplyDeleteHjajj! Nem is tudom, hogy az eper, vagy a rebarbara szezont várom a legjobban (itthon még nem láttam a piacon)... de talán együtt a kettőt :)
ReplyDeleteNagyon guszta kosárkák!
Mennyei, Csodálatos!
ReplyDelete@Reni: Együtt a kettő verhetetlen.
ReplyDelete@Foodafok: Köszönöm.
Remélem hamarosan én is találkozom a rebarbarával...
ReplyDeleteÉdes kis kosárkák!
ReplyDelete@Eszter: Úgy legyen!
ReplyDelete@Csibe: Köszi. :)