Pages

Monday, March 28, 2011

Farinata

Nem is tudom már milyen régóta vadásztam a csicseriborsó lisztre, mikor aztán az ázsiai boltba, ahova rendszeresen járok, végre valahára hoztak. Úgyhogy most már semmi akadálya sem volt, hogy megsüssem a régóta tervezett frainata-át. A farinata egy olasz specialitás, mely eredetileg Genova városából terjedt el és népszerű az egész földközi-tengeri partvidéken. Hasonló lepényt már az ókori görögök, rómaiak is készítettek úgymond kenyér helyett. Liguria tartományban a Farinata di ceci nevet viseli, itt még tradicionálisan kemencében készítik. Toszkánában is megtaláljuk itt Cecina néven ismert, ahol vagy magában vagy pedig focaccia töltelékeként tálalják. Szardínia szigetén pedig hagymával és helyi kolbászféleségekkel készítik. Szicíliában panelle névre hallgat és abban különbözik az eredetitől, hogy forró olajban sütik ki. Én most egy jó adag frissen őrölt borssal és kevés rozmaringgal ízesítettem.



Hozzávalók:
250 g csicseriborsó liszt
500 ml víz
2 ek olívaolaj
1 tk só
1/2 tk frissen őrölt bors
1 tk rozmaring



Aprítsuk fel a rozmaringot. Keverjük csomómentesere a lisztet a vízzel, aduk hozzá az olajat, a sót, a borsot és a rozmaringot. Süssük előmelegített sütőben 230°C-on 10-15 percig, vagy amíg a teteje megbarnul. Ez a mennyiség egy 24 cm-es kör alakú formára elég, ha tepsiben sütjük, akkor duplázzuk meg az adagot és a sütési időt is.

4 comments: