Pages

Wednesday, January 5, 2011

Nyúlgerinc sherry-s paradicsomszósszal

Ahogy tegnap ígértem, itt az idei év első sós étele. A karácsonyi menü a tervezett 8 fogás helyett 6 fogásra csökkent, méghozzá úgy, hogy a desszert csak másnap került terítékre. Hiába voltak kicsik az adagok, mégsem fért senkibe sem egy falattal több a főfogás után. Az egyik kimaradt fogásnak nyúlgerinc lett volna a főszereplője, ami viszont a main napig a fagyasztóban várakozott. A húst marináltam pár órát friss gyömbér, koriander, citromhéj, kakukkfű, szegfűbors és fahéj keverékében, mellé pedig polenta és sherry-s paradicsomszósz került a tányérra. Az egészet olajban sült, cayenne borsos mandula kísérte.


Hozzávalók:

4 nyúlgerinc
1 tk koriandermag
2 szem szegfűbors
1 darabka fahéj
1 cm friss gyömbér
2 ág kakukkfű
1 citrom héja
3 ek olívaolaj
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
70 ml sherry
200 ml csirke alaplé
250 g kockára vágott paradicsom (dobozos)
1 babérlevél
pár csepp sherryecet
1 ág kakukkfű
só, bors


Mozsárban zúzzuk össze a koriandermagot, reszelt gyömbért, szegfűborsot, kakukkfűleveleket, citromhéjat és a fahéjat majd adjuk hozzá az olívaolajat. A megtisztított nyúlgerinceket jól kenjük be a marináddal és hagyjuk állni legalább 1 órát. Sózzuk és süssük elő mindkét oldalán, majd tegyük 80°C-os sütőbe 5-7 percre meretüktől függően, majd tegyük félre pihenni egy tányérra. A szószhoz pároljuk meg a kockára vágott hagymát, fokhagymát, szegfűborsot és babérlevelet kevés olajon, ugyanabban a serpenyőben amiben a húst sütöttük. Öntsük fel sherry-vel, ha elfőtt öntsük hozzá az alaplevet, a paradicsomkonzervet és rotyogtassuk 20 percig. Szűrjük le és főzzük addig míg eléri a megfelelő sűrűséget, ízesítsük sherry ecettel, kakukkfűlevévvel, sóval és borssal.

2 comments: