Pages

Monday, March 15, 2010

Vaníliás feketegyökér leves

Úgy látszik a meleg levesek ideje még nem járt le! Habár süt a nap, még mindig nagyon hideg van, és a hó sem olvadt még el a dombokról. Gondoltam ez jó alkalom egy adag feketegyökér leves készítésére. Ideje volt már, mert a gyökrerek már 3 hete vártak a hűtőben. Feketegyökér, tengeri sügér és vanília? Csodás kombináció!


Hozzávalók:
400 g feketegyökér
1 salotta

3 ek fehér portói
300 ml zöldség vagy csirke alaplé

350 ml tej
1 rúd vanília
olívaolaj
só, bors


Pucoljuk meg a feketegyökeret folyó víz alatt (ajánlom a gumikesztyű viseletét, mert ragad) és szeleteljük fel. Hevítsük fel az olajat és dinszteljük meg a hagymát a feketegyökérrel együtt. Adjuk hozzá a fehér portóit és főzzük egy percig. Öntsük fel a tejjel és az alaplével, majd főzzük 10 percig. Vegyük lejebb a tűzhely erősségét, és a vaníliarúddal együtt hagyjuk enyhén gyöngyözni 5 percig. Kapcsoljuk ki és hagyjul állni egy fél órát. Vegyük ki a vaníliarudat és pürésítsük majd szűrjük le. Ízesítsük és tálaljuk.

No comments:

Post a Comment