Mióta felfedeztem, hogy a curryporban, amit mindig is vásároltam, sűrítőanyag is van, elment tőle a kedvem, s inkább magam készítem. Azért nem akkora tragédia, hiszen a sűrítőanyagok általában polyszacharidokvagy fehérjék. Lehet például kukorica-, burgonyakeményítő, vagy guar gumi, xanthan gumi és társai, esetleg tojásfehérje, zselatin és így tovább. Azért van köztük néhány ami nem épp bizalomgerjesztő! Mellesleg pedig nem igazán értem mi keresnivalója van ilyesminek egy fűszerkeverékben! Arról nem is szólva, hogy remek dolog elkészíteni a saját keverékünket, hiszen így saját ízlésünk alapján az kerül bele amit csak szeretnénk, másrészt pedig így megismerkedhetünk azokkal a csodálatos fűszerekkel!
Hozzávalók:
25 g koriander mag
15 g római köménymag
1 ek édeskömény mag
1 tk görögszéna mag
2 ek kurkuma
1/2 tk őrölt gyömbér
1/2 tk mustármag
1 kis darab fahéj
6 kardamom kapszula
6 szegfűszeg
6 curry levél
1 tk cayenne bors
Egy nehéz pl. öntöttvas serpenyőben pirítsuk meg a magokat, a fahéjat, szegfűszeget, kardamomkapsuzlákat miközben gyakran kevergetjük. Hagyjuk kihűlni és adjuk hozzá a többi fűszert majd őröljük meg. 3-4 hónapig lezárt üvegben tartható.
No comments:
Post a Comment