Bár már lassan nyolc éve járulok hozzá a svájci csokoládé- és sajtkészletek csökkentéséhez, eddig nem volt alkalmam vagy merszem megsütni az engadini diótortát. Pedig egyáltalán nem nagy ördöngösség és nagyon finom! Úgyhogy tegnap délután végre megtört a jég! Mondanom sem kell, hogy nem bírtam megvárni míg teljesen kihűl, úgyhogy már langyosan megvágtam. Még dícséretben is részesültem: "ez olyan mint az eredeti".
Hozzávalók:
(18-20 cm-es formához)
250 g liszt
100 g vaj
80 g cukor
1 tojás
1 csipet só
a töltelékhez:
200 g cukor
200 g dió
200 ml tejszín
1 ek. méz
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, cukorral, sóval és a tojás hozzáadásával omlós tésztát gyúrunk, amit 1 órára a hütőbe teszünk. Fél órával használat előtt vegyük ki. Egy tortarformát vajazzunk ki majd a tészta 2/3-át nyújtsuk kb. 3 mm vastagra és béleljük ki vele. A töltetlékhez karamellizájuk a cukrot aranybarnára, adjuk hozzá a durvára tördelt diót és keverjük össze. Öntsük hozzá a tejszínt és a mézet és forraljuk össze, majd hagyjuk kihűlni de ne teljesen. A kibélelt formába öntjük a tölteléket és eloszlatjuk egyenletesen, a megmaradt széleket ráhajtjuk és a maradék tésztából kinyújtott körrel befedjük. Előmelegített sütőbe 180°C-on 30-40 percig sütöm.
No comments:
Post a Comment