Pages

Friday, September 26, 2008

Házi leveles tészta

Már többször készítettem leveles tésztát, egyszer croissantként végezték, másszor pedig dán péksütemény formájában. Tegnap is ezzel töltöttem az időm, bár szerintem abszolút nem időigényes, hiszen az alaptésztát hamar összegyúrjuk és a hajtogatás sem ördöngösség, csupán az időre kell figyelni hogy minden órában megismételjük, pontosan hat alkalommal. Ebből az adag tésztából készült ma is egy pár sajtos kiflicske, de sajnos elfelejtettem őket lencsevégre kapni. A fő ok amiért készült ez az adag tészta azonban egy sütemény, melynek receptjét és a süteményt magát holnap fogom publikálni. Megjegyzés 2011.05.16:Az aktuális recept (melyre ezt pár éve lecseréletem) leírását megtaláljátok Veránál!

Hozzávalók:
525 g liszt
7 g só
60 g vaj
300 ml víz
1 evőkanál liszt
405 g vaj



Egy tálban keverjük össze a lisztet, sót és a vajat darabokra vágva, amit aztán belemorzsolunk. Ezután csináljunk egy mélyedést a közepére, öntsük bele a vizet és gyúrjuk tésztává. Takarjuk be fóliával és tegyük egy órára a hűtőbe. Készítsük elő a vajat: szórjunk lisztet egy sütőpapírra, helyezzük rá a vajat, szórjuk rá a maradék lisztet, takarjuk le egy másik darab sütőpapírral és nyújstuk kb. másfél centi vastagra. Eztuán nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 15 centimétres négyzetté, majd helyezzük rá a vajat. A tésztának azt a részét, ami a vaj alól kilóg nyújtsuk ki mind a négy oldalon, úgy hogy ezeket használva be tudjuk csomagolni a vajat a tésztába. Majd nyútjsuk ki a tésztát kb 2 és fél centiméter vastagra. Eztán következik a hajtogatás: fogjuk meg az egyik szélét és hajtsuk be a harmadáig, majd a másik végét hajtsuk rá és csomagoljuk műanyag fóliába, majd hagyjuk pihenni 1 órát. A hajtogatás ismeteljük meg még 5-ször, úgy hogy minden hajtogatás után 1 órát pihentetjük a tésztát.

No comments:

Post a Comment