Amikor gyerek voltam, mindig árgus szemekkel figyeltem, hogyan fonja anyukám ezeket a az apró zsemléket. Imádom annak a régi papírnak az illatát amire a recept le van jegyezve. Mert ez bizony egy régi családi kincs. Általában sajtos krémmel töltjük meg, de én nagyon szeretem üresen is amikor még langyos, vagy lekvárral és egy csésze tejjel.
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
5 dkg cukor
2,5 ek só
2 egész tojás
5 dkg élesztő
6 ek olaj
1 csomag vaj
kattints a képre
Az élesztőt szétmorzsoljuk egy tálban, ráhintjük a cukrot és a 6 dl langyos tejet, addig várunk míg az élesztő feljön a tetejére. Ezután beleszitáljuk a kiló lisztet, hozzáadjuk a 2 egész tojást, sót és összedolgozzuk. Amint összeállt hozzáöntünk 6 ek. olajat. Addig gyúrjuk míg a tészta le nem jön a kezünkről. A tetejét megszórjuk liszttel és egy órán át meleg helyen kelni hagyjuk. Ezután kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval szaggatjuk, majd kettessével megfonjuk őket. 200°C-os sütőben megsütjük, ha már pirosak meglocsoljuk őket olvasztott vajjal és visszatesszük 1-2 percre.
gyönyörűek. én nem értem, hogy csináltad, de ez nem a Te hibád:-)
ReplyDeleteKöszönöm! Nagyon örülök neki, hogy tetszik. Itt meg tudod nézni nagyba a fonást.
ReplyDeletehttp://almondcorner.blogspot.com/2008/02/braided-bread.html