Sunday, June 30, 2013

Passiógyümölcsös fehércsokoládé fagylalt


és sült epres cheesecake fagylalt, amiből ugyan lemaradt az alja, vagyis sehol semmi morzsa, ami azért valljuk be izgalmasabbá tette volna az egészet. Úgyhogy azt hiszem hívhatom egyszerűen csak túrófagyinak. Viszont a sült eper mindenképpen kötelező és ha már miatta bekapcsoltuk a sütőt, akkor azzal a lendülettel a morzsát is letudhatjuk. A passiógyümölcsös fehércsokoládé fagyit pedig lehetetlen abbahagyni, úgyhogy vigyázzatok vele!



Hozzávalók:
a sült epres cheesecake fagyihoz:
200 g eper
250 ml tej
250 ml tejszín
60 g cukor
3 tojássárgája
1 teáskanál vaníliapaszta vagy 1 rúd vanília
150 g túró vagy krémsajt


a passiógyümölcsös fehércsokoládé fagyihoz:
2-3 passiógyümölcs
200 ml tej
200 ml tejszín
50 g cukor
4 tojássárgája
150 fehércsokoládé


Az epret félbevágjuk és kevés cukorral megszórva 180°C-os sütőben 10-15 percig sütjük. A sült epret pürésítjük és félre tesszük. A fagyihoz felforraljuk a tejet, a tejszínt, a tojássárgájákat pedig habosra keverjük és hozzáadjuk a vaníliapasztát. A forró tej-tejszín keveréket folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájás masszához öntjük. Ezután visszatesszük a tűzhelyre és addig melegítjük míg eléri a 85°C-ot. Ezután hagyjuk kihűlni és belekeverjük a túrót és az eperpürét, de nem keverjük simára, hogy márványos maradjon. Jégkrémformába megfagyasztjuk. Amennyiben fagylaltgépben készítjük, úgy a pürét a fagylalt elkészülte előtt pár perccel öntjük hozzá.


A passiógyümölcs belsejét kikaprjuk, leturmixoljuk majd leszűrjük. A tojássárgájákat a cukorral kikeverjük, közben a tejet és a tejszínt forráspontig melegítjük. A forró tej-tejszín keveréket folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájás masszához öntjük. Visszatesszük a tűzhelyre és 85°C-ra melegítjük és levesszük a tűzhelyről. Hozzáadjuk a darabokra vágott fehér csokoládét és 2 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük és jeges vízfürdőben kihűtjük a masszát. Belekeverjük a passiógyümölcspürét és jégkrémformában vagy fagylaltgépben megfagyasztjuk.

Wednesday, June 12, 2013

Kecsketúrós nudli céklás-pisztáciás morzsával, meleg rebarbaralekvárral, jéghideg vaníliaszósszal, eperrel és szamócavirággal

Az úgy volt, hogy a múlt héten rebarbaralekvárt főztem és amikor megkóstoltam, akkor rögtön a túróra kellett gondolnom. Azám, de tudjátok mekkora nagy kincs nekem a magyar túró, persze most éppen jól állok, mert tele vele a fagyasztó. Viszont nekem akkor rögtön kellett valami túrós a lekvárhoz, és nem volt kedvem várni, míg kifagy. És itt jött a nudli, méghozzá kecsketúró és quark keverékéből, hogy micsoda pehelykönnyű nudlik lettek! Azám, csak akkor éppen nem volt itthon eper, pedig az nagyon hiányzott a tányérról, ezért aztán újra elkészítettem. A cukorot teljesen felesleges a nudli masszához adni, mert a lekvár és a vaníliaszósz pont elég édesek. A recept teljesen jól működik a kecsketúróval és a quark-kal, viszont minden kecsketúró állaga más, így lehet, hogy több vagy kevesebb gríz, illetve liszt kell bele. Ha pedig túrót használtok quark helyett, akkoris másképpen alakul, így mindenképpen ki kell kísérletezni. Hogy ne legyen gubanc, szerintem vessétek be a legjobb túrógombóc receptjeiteket! 



Hozzávalók:
a nudlihoz:
75 g kecsketúró
75 g quark

1 tojás
1 evőkanál liszt
1-2 evőkanál gríz


a vaníliaszószhoz:
250 ml tej
3 tojássárgája
50 g cukor
1 rúd vanília

a rebarbaralekvárhoz:
100 g rebarbara
100 g alma
50 g cukor
1 evőkanál vaníliakivonat

a morzsához:

1 közepes cékla
3 evőkanál pisztácia
2 evőkanál zsemlemorzsa

valamint még:
eper
narancslikőr
szamócavirág vagy menta



A sütőt előmelegítjük 90°C-ra. A céklát meghámozzuk, ha tavaszi zsenge céklát használunk, akkor erre semmi szükség, majd vékony szeletekre gyaluljuk. A céklaszeleteket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 50-70 perc alatt megszárítjuk. A zsemlemorzsát száraz seprenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hagyjuk kihűlni. A szárított céklát a pisztáciával porrá őröljük és a zsemlemorzsával összekeverjük.

A vaníliaszószhoz a tejet a kikapart vanília magjával és a rúddal felforraljuk. Közben a tojássárgájákat habosra keverjük a cukorral. Ha a tej felforrt folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájákhoz adjuk és visszöntjük a lábosba. Alacsony hőfokon addig melegítjük, míg a krém, ha bevonja a fakanálat és az ujjunkkkal egy csíkot húzunk, akkor a csík megmaradt. Tálkába öntjük, jeges vízben lehűtjük és jó pár órára a hűtőbe tesszük.

A lekvárhoz a rebarbarát és az almát kockára vágjuk és a cukorral, a vaníliakivonattal együtt felfőzzük, majd kb. 15 percig rotyogtatjuk. Mixerben pürésítjük és melegen tartjuk.

Az epret kockára vágjuk és narancslikőrrel ízesítjük.

A nudlihoz keverjünk mindent simára majd töltsük habzsákba és olló segítségével adagoljuk éppen csak gyöngyöző vízbe. Ha fenn úszik a tetején várjunk még 30 másodpercet és szedjük ki. Tálaljuk céklás-pisztáciás morzsával megszórva, marinált eperrel, a meleg lekvárral és a jéghideg vaníliaszósszal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...