Friday, May 17, 2013

Spárgás-kecskekrémsajtos ravioli spárgapestóval

Már megint spárga és még mindig nem unom, sőt! Remélem, hogy ti is élvezitek amíg lehet. Most kecskekrémsajttal hoztam össze, amire egy közeli faluban sikerült szert tennem, még a kecskéket is láttam. Gyors tésztagyúrás, közben előfőzzük a spárgát a pestohoz és pikk-pakk össze is dobtuk az ebédet vagy vacsorát. Aki nem akar a töltéssel bajlódni az akár a pestohoz is adhatja a kecskekrémsajtot. A bazsalikom mellé kevés mentát is lehet keverni, sőt mandula helyett akár pisztáciával is készíthetjük a pestót. Tetejére egy kevés zöld került az ablakpárkányról: zsenge sóska és céklalevél, no meg egy jó adag frissen reszelt parmezán.



Hozzávalók:

a tésztához:
200 g liszt (pl. 00-ás)
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj

a pestohoz:
150 g zöld spárga
50 g blansírozott mandula
1 salotta

1 kis gerezd fokhagyma
150 ml olívalaj
50 g parmezán
10 bazsalikomlevél
1/2 citrom reszelt héja

bors

a töltelékhez:
4-5 zöld spárga
70 g kecskekrémsajt

bors




A tésztához szitáljuk le a lisztet majd csináljunk a közepébe a mélyedést és tegyük bele az enyhén felvert tojásokat és egy villával kezdjük el összedolgozni. Gyúrjuk össze az olívaolajjal és a sóval együtt, majd tegyük fél órára a hűtőbe pihenni.  

A pestóhoz a spárgát forró sós vízben 2-3 percig főzzük. Ha nem vékony, zsenge spárgánk van, akkor azt vágjuk darabokra és kb. 5 percig főzzük. Pici olívaolajban pároljuk üvegesre a hagymát és fokhagymát majd adjuk a spárgához. A többi hozzávalóval együtt pürésítsük, ízesítsük sóval és borssal.

A töltelékhez a spárgát megpucoljuk és vékony karikára vágjuk, majd sós vízben blansírozzuk. Összekeverjük a spárgaszeleteket a kecskekrémsajttal és sóval-borrsal ízesítjük.


Tésztagép segítségével nyújtsuk vékonyra a tésztát és tegyük a tölteléket kis halmokban rá, majd takarjuk le egy másik réteggel és szagassuk ki. Enyhén gyöngyöző sós vízbe főzzük meg 2-3 perc alatt, majd tálalás előtt keverjük össze a pestoval.

 

Tuesday, May 14, 2013

Spárgás burgonyasaláta füstölt pirospaprikás durbinccsal

Még mindig nem sikerült úgy összehangolnom a dolgokat, hogy szegény blogra több idő jusson, pedig nagyon igyekszem! Mindenesetre most elhoztam nektek az aktuális kedvencem, amit egyszerűen nem tudok megunni! Annak is egy részét, méghozzá a zöldspárgát magos mustáros öntettel. Mióta elkezdődött a szezon már nagyon sokszor összedobtam. Egyébként pedig mondhatni most szinte csak spárgán élünk: hol klasszikusan holland mártással, máskor citromos szószban tésztával, vagy csak úgy nyersen, mindegy, csak spárga legyen! Húúú, hogy mennyire fog hiányozni, ha véget ér a szezon, de szerencsére még jó néhány hétig élvezhetjük ezt a csodás zöldséget. Ebben a salátában bazsalikom és chili dobja fel a zöld spárgát, a hal meg amolyan ráadás, ha többre vágyunk, mintcsak egy salátára.


Hozzávalók:


500 g salátának való burgonya
300 g zöld spárga
1 lilahagyma

1 chili
4-5 retek
1 csokor bazsalikom
4 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj
1/2 citrom leve
2 teáskanál magos mustár
ízlés szerint chilipehely

bors




A burgonyát megfőzzük és még melegen meghámozzuk. Közben a spárga végét letörjük (pontosan annyi fog letörni belőle, mint amennyi a fás rész) és forró, sós vízben 2-3 percig főzzük, majd leszűrjük. A retket, lilahagymát és a ízlés szerinti mennyiségű chilit vékony karikára vágunk. Az öntethez simára keverjük az olajat a citromlével, mustárral és sóval, borssal valamint chilipehellyel ízesítjük. Az öntethez adjuk a felvágott burgonyát, a spárgát, retket, chilit, lilahagymát és a bazsalikomot majd összekeverjük. Langyosan tálaljuk. A halat beirdaljuk (lehetőség szerint nem túlhalászat által veszélyeztett fajt válasszunk!) sózzuk, borssozzuk és füstölt pirospaprikás lisztben megforgatjuk majd bő olajban aranybarnára sütjük.



Tuesday, May 7, 2013

Pisztáciás spárgasaláta kucsmagombával

Jelen! Akarom mondani, beindult a konyha, igaz még döcögősen, mert elég sok minden szakadt a nyakamba, viszont lassan de biztosan azért életet lehelek szegény "sarokba". Gyakran kapok leveleket melyekben különböző termékekra hívják fel a figyelmem, s mint látjátok nem túl sok sikerrel, ugyanis a blogra ezek csak nagyon ritkán jutnak el. Nem lesz ez a jövőben sem másképpen, de erre nem tudtam nemet mondani. Hogy miről van szó? A pisztáciáról, bocsánat A PISZTÁCIÁRÓL! Azám csupa-csupa nagybetűvel, ugyanis ez Szicília zöld aranya vagyis a D.O.P. által védett brontei pisztácia, melyet ezúton is nagyon szépen köszönök a NOOSTI Kft.-nek és üzenem, hogy zseniálisan finom! Akik ismernek, azok tudják, hogy gyengém a pisztácia és minden ami Szicíliából származik, így remélem, hogy a kedves olvasók is elnézik ezt most nekem. Ehhez a könnyű előételhez pisztácia pasztából készült öntet a spárgára. Melegen, illetve langyosan ajánlom mindenkinek, most, hogy tombol a zöldségek királyának szezonja.


Hozzávalók:

az öntethez:
2 evőkanál pisztácia paszta
1 kis gerezd fokhagyma
1/2 salotta
1 lime leve és reszelt héja
1/4 teáskanál angol mustár
4-5 friss bazsalikomlevél
2-3 evőkanál olívaolaj
1/4 teáskanál akácméz
ha túl sűrű lenne 1-2 teáskanál víz

bors

valamint még:
400 g zöld spárga
100 g kucsmagomba
4 marék salátakeverék
1 teáskanál vaj
1 ág kakukkfű

bors



A salátát alaposan megmossuk és hagyjuk lecsöpögni. A spárga felét forró grillserpenyőben 2-3 percig vagy míg színt kap grillezzük. A kucsmagombát alaposan megtisztítjuk, félbevágjuk és vajban a kakukkfűvel aranybarnára pirítjuk. Az öntethez mindent simára turmixolunk és sóval, borssal ízesítjük. A nyers és a grillezett spárgát összekeverjük a salátával és az öntettel, majd hozzáadjuk a kucsmagombát, sóval és borssal ízesítjük és pirított kenyérrel tálaljuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...