Monday, February 25, 2013

Fehér csokoládés - gyömbéres tejberizs áfonyával és lime-mal

Nem tudom, hogy merre bújkál éppen a tavasz, s bár kaptunk ma néhány óra napsütést, valahogy csak nem az igazi még! Szét is néztem a fagyasztóban, hátha találok valami lélekmelegítő finomságot, amit a sütőben gyorsan ki tudok engedni. De sehol semmi! Viszont rábukkantam egy zacskó áfonyára, s ha már áfonya, nekem egyszerűen muszáj mellé a lime. Isteniek együtt, főleg egy kevés szegfűszeggel. Helyette most gyömbérre és fehér csokoládére esett a választásom. Az egészet pedig tejberizssel házasítottam össze és pisztáciával tálaltam.


Hozzávalók:
a tejberizshez:
400 ml tej
100 g kerekszemű rizs
1 teáskanál vaníliapaszta vagy egy rúd vanília
1 lime
a fehér csokoládészószhoz:
100 ml tej
100 ml tejszín
2 evőkanál cukor
2 tojássárgája
200 g fehér csokoládé
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
áfonya és durvára vágott pisztácia a tálaláshoz


A tejet felforraljuk a vaníliapasztával vagy a rúddal és annak kikapart magjával. Hozzáadjuk a rizst és alacsony hőfokon fedő alatt puhára főzzük. Kb. 30-35 percet vesz igénybe, olykor-olykor keverünk rajta egyet. Ha elkészült belekeverjük a lime reszelt héját. A szószhoz a tejet a tejszínnel melegíteni kezdjük, amint elérte a 85°C-ot belekeverjük a cukorral habosra kevert tojássárgájákat és további 2 percig melegítjük. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a gyömbért és a fehér csokoládét. Állni hagyjuk 1 percig, hogy a csokoládé felvegye a szósz hőmérsékletét majd simára keverjük. A tejberizshez keverjük a szósz felét. Az áfonyát ízlés szerint cukorral és limelével megmelegítjük, csak addig, hogy a cukor elolvadjon. Poharakba rétegezzük a gyümölcsöt, a tejberizst és a maradék szószt. Pisztáciával megszórva tálaljuk.


Friday, February 22, 2013

Túrófánk rozmaringos narancssziruppal

A helyzet az, hogy a mai napon befejeztem a cukormentes hónapot. Egyszerűen annyira, de annyira zavart már, hogy hiába jut eszembe ez vagy az, nem tudom kipróbálni. A sok felfirkált ízkombináció és süteményötlet, szóval nem akarom tovább gyűjteni őket úgy, hogy a lista csak hosszabb és hosszabb legyen. Nem is ragozom tovább, térjünk inkább a tárgyra! Az utóbbi napokban sok ismerős blogger megsütötte Viki túrófánkját és mindenkitől azt hallottam, hogy mindenképpen dupla adagot érdemes sütni belőle, mert rettentő gyorsan fogy. Nagyon régen nem ettem már túrót, így aztán tegnap este ki is vettem egy dobozzal a féltve őrzött kincsből. A recept rendkívül egyszerű és gyorsan elkészül, szóval pont kapóra jött, hogy váratlan vendégem valami nyalánksággal meg tudjam kínálni. A rozmaringos narancsszirup pedig remekül illett a fánkhoz.


Hozzávalók:
100 g cukor

100 g víz
1 narancs
1 ág rozmaring

A vizet a cukorral felforraljuk és 5 percig főzzük. Közben a narancs héját vékonyan lehámozzuk. A szirupot levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a rozmaringot és a narancshéjat majd egy órát állni hagyjuk. Üvegekbe töltjük és ízlés szerint palacsinta, túrófánk, gofri mellé vagy szörpként kínáljuk.

Thursday, February 21, 2013

Konfitált csirkecomb rántva sült krumplival

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én ki nem állhatom a panírozást. Úgyhogy nem túlzás ha azt mondom, jó ha, 4-5 havonta egyszer csinálok vasárnap ebédre rántott húst. Azt is úgy, hogy miután túl vagyok a nehezén, és nyoma sincs már se a felvert tojásnak, se a zsemlemorzsának, akkor a legnagyobb nyugalommal komótosan kisütöm a hússzeleteket.  Furcsa, mert gyerekként imádtam segíteni anyunak panírozni. Ha pedig ritkán elkap a retro hangulat akkor jöhet a rántott sajt, de ez se fordul elő túl gyakran. Másrészt csirkét soha, de soha nem rántottam még pedig a rántott csirkeszárnyat imádom, igaz csak azt a felét, amiben két csont van. A másikat nem szoktam megenni, hát ilyen válogatós vagyok és kész. Csirkecombot még életemben nem rántottam és most is csak azért vetemedtem rá, mert birizgálta a fantáziám a dolog, hogy vajon milyen élményt nyújt majd a puha konfitált hús a ropogós panír alatt. A panírozástól sajnos ebben az esetben sem lehet megszabadulni, viszont garantálom, hogy ilyen omlós rántott csirkecombot még nem ettetek! A dolog titka a konfitálás, vagyis zsiradékban viszonylag alacsony hőfokon készültek a combok, aztán pedig panírozás után magas hőfokon néhány perc alatt aranybarnára sültek. Már csak a sült krumpli hiányzott mellé, csakis extra vékonyra szeletelve!


Hozzávalók:
6 csirkecomb
1 liter olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring

bors
liszt
tojás
zsemlemorzsa
a sült krumplihoz:

4 nagy burgonya
földimogyoróolaj


A combokről leszedjük a bőrt, sózzuk és borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 140°C-ra. Egy tálba szorosan egymás mellé helyezzük a combokat, mellé rakjuk a fokhagymát, a rozmaringot és ráöntjük az olívaolajat, úgy hogy befedje a combokat. Letakarjuk és 2 órán át hagyjuk a sütőben konfitálni. Hagyjuk langyosra hűlni, papíron leitatjuk és a szokásos módon panírozzuk majd 190°C-os forró olajban kisütjük. Pucoljuk meg és vágjuk tesztszőleges vastagságú hasábokra a burgonyát. Hagyjuk jeges vízzel töltött tálba állni egy éjszakán, de minimum egy fél órán át. Ezután öblítsük le, majd töröljük szárazra. Melegítsük elő az olajat 140°C-ra és süssük elő a burgonyahasábokat 6-8 percig, amíg félig átlátszó fehérré nem válik. Ezután hagyjuk állni egy negyed órát. Forrósítsuk fel az olajat 190°C-ra és süssük a burgonyahasábokat 3-4 percig. Ezután öntsük egy konyharuhával kibélelt tálba, sózzuk, húzzuk ki alóla a konyharuhát, rázzuk össze és tálaljuk azonnal.
 

Wednesday, February 20, 2013

Cayenne borsos csirkemell mangóval, avokádóval, szezonális salátákkal és bazsalikomos joghurtöntettel

Ha már úgy alakult, hogy kakaós csigát sütöttem és jól betettem vele a cukormentes hónapnak, úgy gondoltam akkor ma visszafogom magam és salátát csinálok ebédre. Télen dőzsölhetünk az egzotikus gyümölcsökben, igazából nyárom nem is kívánja őket az ember annyira. Ti is így vagytok vele? Arról nem beszélve, hogy élvezzük a téli salátafajtákat, amíg még lehet! Hiszen madársalátát is talán már csak 1-2 hétig árulnak, persze tudom, hogy szinte egész évben kapható, na de az messze nem olyan, mint a mostani. A csirkét cayenne borssal fűszereztem és mit ne mondjak, jó csípősre sikerült. Ezt hivatott enyhíteni a mangó, avokádó és a bazsalikomos joghurtöntet.




Hozzávalók:
fejenként:
egy fél csirkemell
1 marék madársaláta
1 radicchio

1 piros cikória
1/2 mangó

1/2 avokádó
1 kisebb hagyma


cayenne bors
földimogyoróolaj



az öntethez:
100 ml joghurt
1/2 gerezd fokhagyma
1 marék bazsalikomlevél
1/2 lime leve és héja
3 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj

bors



A csirkét sózzuk és cayenne borsba forgatjuk. Ízlés szerint keverhetjük pirospaprikával, ha nem szeretnénk, hogy túl csípős legyen. A salátákat megmossuk, a radicchiot és a cikóriát leveleire szedjük. A mangót és az avokádót szeletekre vágjuk, utóbbit limelével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Az öntethez mindent összekeverünk és botmixerrel pürésítjük. A csirkemellet közepes hőfokon megsütjük és szeletekre vágva a salátaágyon tálaljuk.



Kakaós csiga - avagy vendégposzt a samtundsahne blogon

Azt hiszem éppen egy hete kaptam levelet Nancytől, aki a samtundsahne blog szerzője. Annak ellenére, hogy még tart a cukormentes hónap, egyszerűen muszáj volt megsütnöm ezeket a csigákat. Erre-arra kalandoztak a gondolataim, de mindig visszatértem hozzájuk, ugyanis ennél jobb finomságot keresve se találhattam volna a vendégposzt szereplőjeként. Titkon reméltem, hogy általuk vissza tudom repíteni vendéglátómat a gyermekkorba és azt hiszem, hogy sikerült! A posztot pedig itt ti is elolvashatjátok.



Tuesday, February 19, 2013

Burgonyasaláta chorizoval

Két nagy-nagy kedvencem találkozik ebben a salátában, bár tekintve, hogy mennyire imádom a mustárt és a hagymát, vannak itt többen is. Jó ideje teljesen oda vagyok a chorizo-tól, ettől a csípős, csodás fűszerezésű spanyol kolbásztól. Mielőtt még ódát zengének róla, inkább rátérek a lényegre! Azt viszont még el kell mondanom, hogy zseniálisan harmonizál a sherry ecettel, így ez a saláta több, mint adta magát. Arra azért figyeljünk, hogy ne valami vad, csípős hagymát szeleteljünk bele. A petrezselyemzöldet semmiképpen se hagyjuk ki, anélkül pucér lenne salátánk. A magos mustár, az alaplé és a hidegen sajtolt repceolajból kevert öntet szépen összeköti az ízeket, az édesköménymag és a fekete olajbogyó pedig egy kevés izgalmat csempész bele.

 

Hozzávalók:
1 kg salátának való burgonya
150 g chorizo
2 hagyma
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj
2 evőkanál sherry ecet
1 evőkanál magos mustár
100 ml alaplé vagy maradék húsleves
1/4 teáskanál édesköménymag
1 marék fekete olajbogyó

bors

A burgonyát megfőzzük és még melegen meghámozzuk. A chorizo-t felszeleteljük és közepes hőfokon megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjen meg benne a paprika, majd szűrűben hagyjuk lecsepegni. A hagymát megpucoljuk és felszeleteljük. Az édesköménymagot megpirítjuk száraz serpenyőben, majd mozsárban megtörjük. Az öntethez a hozzávalókat simára keverjük és a még langyos burgonyára öntjük. Sóval, borssal ízesítjük és hozzáadjuk a hagymát, olajbogyót és a durvára vágott petrezselymet és kb. 7 percig állni hagyjuk. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a sült chorizot. Attól függően mennyire szívja magába a burgonya (fajtája válogatja) az öntetet, esetleg érdemes egy fél adaggal többet készíteni belőle és tálalás előtt a salátára önteni azt.

Monday, February 18, 2013

Thai hal curry

Nem tudom, hogy mennyire autentikus, mert nem jártam utána, ugyanis az éhség győzött és nyomban a konyha felé vettem az irányt. Ezért talán inkább mégse hívjuk thai hal currynek, hanem kókusztejes halnak thai ízekkel. Persze csupa olyan hozzávaló került bele, amit a thai konyában használnak. Nagy adag korianderrel és jázmin rizzsel tálaltam, jó csípősen! A receptet pedig nyomban el is küldöm a Tarka Bárka receptversenyére, mely még a hónap végéig várja azokat, akiknek van kedvük játszani.


 

Hozzávalók:
3 darab chili

2 cm gyömbér
3 thai citromfű
1 hagyma
1 csokor koriander
2 kaffir lime levél
3 evőkanál földimogyoróolaj
2 evőkanál halszósz
400 ml kókusztej
200 ml hal alaplé
1 lime
500 g fehér húsú hal, nálam fogas


A chiliket félbe vágjuk és kikaparjuk a magokat. A gyömbért, 2 citromfűt és hagymát darabokra vágjuk és a chilivel együtt késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a kaffir lime leveleket,- ha nem kapunk, akkor egy lime héját reszeljük bele helyette -, a koriandert és 2 evőkanál olajjal pürésítjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, hozzáadunk 2 evőkanállal a pasztából és 1-2 perc kevergetés után felöntjük alaplével és a kókusztejjel. Beletesszük a megmaradt citromfűt és 10 percig főzzük. A halat kockára vágjuk és a kókusztejes szószhoz addjuk és 2-3 percig alacsony hőfokon hagyjuk, hogy a hal megfőjjön. Halszósszal és limelével ízesítjük, korianderrel, finomra vágott chilivel és rizssel tálaljuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...