Wednesday, February 29, 2012

Fehér csokoládés csicsókamousse tartelettes vérnarancs panna cottával és céklás vérnarancszselével

Megállíthatatlanul hódít a cékla és a vérnarancs, legalábbis itt a "sarkon". Viszont a csicsókát most nem terveztem bedobni közéjük, bár azt hiszem, még sokkal jobban jártam így, mintha működött volna az eredeti tervem. No és nem csak én, hanem ti is, hiszen unalmas lett volna, ha újra mákmousse-os süteményt hozok. Nem igaz? Hiába is lett volna fehér, attól még mákmousse maradt volna. A helyzet egyébként az, hogy egyszerűen nem működött a mousse a fehér mákkal. A komponensek nem keveredtek össze és sajnos a lefolyóban landolt az egész. Már majdnem kétségbeestem, hogy lőttek a desszertnek, de akkor eszembe jutott a fehér csokoládé-csicsóka kombináció és ebből lett a mousse. A tetejére pedig a zselét, most nagyon eltaláltam egy vérnarancs és egy félvérnarancs, valamint céklalé keverékéből. A kakaós pitetészta aljában sokkal elegánsabb lett volna egy réteg étcsokoládé ganache, de most egyszerűen csak olvasztott csokoládéval kentem meg, ezzel elérve azt, hogy roppan az ember foga alatt. Bár, ha újra össze kellene állítanom, akkor mindenképpen a ganache nyerne.



Hozzávalók:
a kakaós tésztához (Johnny Iuzzini receptje alapján):
140 g hideg vaj
150 g cukor
1 csipet só
1 tojás
1 tojásfehérje
310 g liszt
50 g kakaó
4 g sütőpor

Keverjük krémesre a vajat a cukorral és sóval. Adjuk hozzá a tojást és a fehérjét, aztán a lisztet, kakaót és a sütőport. Gyúrjuk simára és tegyük legalább 1 órára a hűtőben. Négy tarteletteshez nekem kb. a felére volt szükségem, a maradékot nyugodtan fagyasszuk le. Süssük elő vakon az alapokat 180°C-on kb. 10 perc alatt 10 cm-es pitekarikában.



100 g fehér csokoládé
50 g sült csicsóka + 1 evőkanál tejszín
60 g egyszerű szirup (65 g víz és 65 g cukorból főzve)
2 tojássárgája
2 lap zselatin
200 ml tejszín

A sült csicsókát ( előzőleg fóliába csomagolva sütőben sütve) pürésítsük a tejszínnel, majd keverjük el a még meleg pürében az előzőleg beáztatott zselatint. A
tojássárgájákat a sziruppal verjük krémesre vízfürdőben, úgy, hogy az edény félig a vízben legyen. Majd levesszük a tűzhelyről és addig verjük tovább míg kihűl. Az olvasztott csokoládét a tojássárgájás masszához keverjük, majd beleforgatjuk a csicsókapürét és a felvert tejszínt. 


100 ml vérnarancslé
100 ml tejszín
100 ml tej
1 rúd vanília
2 evőkanál cukor
2 lap zselatin


Tegyük fel forrni a tejet és tejszínt a cukorra, a vaníliarúddal és kikapart magjaival. Ha felforrt adjuk hozzá a vérnarancslevet, vegyük ki a vaníliarudat és oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zseltint.



100 ml vérnarancslé
50 ml céklalé
1 lap zselatin

Melegítesük forráspontig a vérnarancs és céklalevet, majd oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zselatint és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Összeállítás:
A vakon elősütött pitetésztát kenjük meg olvasztott csokival vagy öntsük bele étcsokoládé ganache-t. Tegyük a hűtőbe, amíg megszilárdul. Ekkor öntsük rá a szobahőmérsékletűre hűlt vérnarancs panna cottát és tegyük 1-2 órára a hűtőbe. Ezután tegyünk 4 egyforma gyűrűt rá és öntsük bele a csicsókás fehér csokoládé mousse-t. Hagyjuk állni 2-3 órát, majd öntsük rá a szobahőmérsékletűre hűlt céklás-vérnarancszselét és tegyük addig a hűtőbe, míg megdermed. Tálalás előtt szórjuk meg mákkal.


Tuesday, February 28, 2012

Céklás csicsóka soufflé

Igazából, ezt tegnap terveztem megsütni, de a tavaszi nagytakarítás miatt nem jutott rá idő. Bár még a felével sem végeztem, ma mégiscsak szünetet tartottam, mert annyi ötletem támadt lomtalanítás közben, hogy muszáj elkezdenem megvalósítani őket. Hiszen hamarosan indul a medvehagyma szezon, ami egyébként engem annyira nem izgat fel, mert nem kedvelem. No, de jönnek szépen lassan a tavaszi zöldségek és akkor biztosan nem a cékla lesz az első. Egyébként pedig megígértem, hogy még jó sok bőrt nyúzok majd le a cékláról. Bár evezhetnék új kombinációk felé, de még nem merítettem ki eléggé a vérnarancs-cékla-mák-csicsóka négyest. Remélem, hogy ti sem unjátok! Ami a szuflét illeti, csodálatosan harmonizálnak a hozzávalók és a könnyű turbolyás vérnarancssaláta feta sajttal tökéletesen kiegészítette.



Hozzávalók:
150 g sült csicsóka (tisztítva mérve)

50 g sült cékla (szintén tisztítva mérve)
20 g vaj
20 g liszt
125 ml céklalé
3 tojás
só, bors
2-3 evőkanál mák + vaj a formák kikenéséhez


A csicsókát és a céklát pürésítsük mixerben. Olvasszuk fel alacsony hőfokon a vajat, keverjük bele a lisztet és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a céklalevet, majd főzzük addig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a céklás csicsókapürét, majd a tojássárgájákat. Ízesítsük sóval, borssal. Egy csipet sóval verjük kemény habbá a fehérjéket majd forgassuk bele a masszába. Töltsük kivajozott és mákkal megszórt szufléformákba és süssük 6-8 percig 200°C-on.

Friday, February 24, 2012

Fehér mákos fogasfilé sárga cékla pürén, homoktövisgélel, szerecsendió-virágos sárga céklával, céklahabbal, chioggia cékla chips-szel, szerecsendió olajjal és laskagombával

Micsoda véletlenek vannak! Tegnap éppen azon filóztam, hogy sürgősen szert kell tennem nagyobb mennyiségű fehér mákra. Jó pár éve akadtam rá egy ázsiai üzletben, de csak kis zacskóban árulták, fűszer gyanánt, de eddig még semmire sem használtam. Igen ám, de ha meg szeretném ismételni a mousse-t, akkor jó pár zacskóra szükségem lesz. Ma délelőtt azonban csomagot hozott a postás, amiben ha hiszitek, ha nem egy nagy zacskó fehér mák, szerecsendióolaj és egyéb izgalmas dolgok voltak. Robi, a Kísérleti konyháról lepett meg, és micsoda időzítés volt! Nem is tudom, mit főztem volna ma ebédre, ha nem így történik. Ugyanis annyira szépen harmonizáltak az egyes elemek a tányéron, hogy öröm volt ízlelni! A fehér mák kevésbé volt domináns, mint a hagyományos, így a hallal és céklával remekül kiegészítették egymást. A homoktövissel még a Dining Guide gálán estem szerelembe. Sajnos nem tudom, hogy hol tudnék frisshez jutni, így be kell érnem a sziruppal, de ennek is nagyon örülök. A céklaszeletek is kaptak belőle egy nagyon keveset, hogy picit karamellizálódjanak, egyébként ezeket szerecsendió virággal ízesíttem és naranccsal, ami remekül előkészítette a talajt a szerecsendió olajnak. A püréhez a céklát szintén narancslében főztem kardamommal, hosszúborssal és római köménnyel. A chioggia cékla istenien édes, mintázata pedig chipsként látható a legszebben, ezért a rizslisztes céklaszeletket forró olajban kisütöttem. Ami a céklahabot illeti, most bevallom, hogy bizony ma nagyon közel álltam ahhoz, hogy a lecitint beengedjem a konyhámba! Pedig nagyon, de nagyon nem akarom. Viszont, ahhoz, hogy olyan igazi kis labdacsszerű habot tudjak csinálni kell a lecitin. A cékla intenzív színét mindenképpen meg akartam tartani, ezért csak nagyon kevés tejet tetem bele és ezzel habosítottam. Azt hiszem mégis alszok még jó néhányat erre a lecitinre!



Hozzávalók:
4 fogasfilé

4-5 evőkanál fehér mák
olívaolaj a sütéshez
1 teáskanál vaj
só, bors

a sárga cékla püréhez:
1 salotta
1 teáskanál vaj
100 g sárga cékla (tiszított mennyiség)
200 ml narancslé
2 kardamom

néhány szem római kömény
darab hosszúbors
5-6 evőkanál repceolaj

a homoktövisgélhez:
100 ml narancslé
5-6 evőkanál homoktövis szirup 
1 1/2 teáskanál zselatina
a céklahabhoz:

70 ml céklalé
50 ml hal alaplé
25 ml vermut
3 evőkanál tej
só, bors 

valamint még:
1 Chioggia cékla
napraforgóolaj
1 sárga cékla
1 narancs leve
1 evőkanál homoktövis szirup
1 szerecsendió virág
1 teáskanál hideg vaj
szerencsendió olaj
laskagomba
kakukkfű
só, bors


A püréhez vajban pároljuk üvegesre a kockára vágott salottát majd adjuk hozzá a céklát, a fűszereket egy kis gézzacskóban, majd öntsük fel a narancslével és alacsony hőfokon főzzük puhára. Ha megfőtt távolítsuk el a fűszereket és pürésítsük a céklát az olajjal, ízesítsük sóval. Ha krémesebbre szeretnénk akkor adjunk hozzá vajat és tejszínt az olaj helyett. A homoktövisgélhez melegítsük fel a narancslevet a sziruppal majd keverjük hozzá a zselatint. Öntsük egy tálkába és tegyük pár órára a hűtőbe. Tálalás előtt tegyük egy mixerbe és keverjük át. A habhoz tegyük fel főni az alaplevet és a vermutot, majd ha felére elfőtt adjuk hozzá a céklalevet és ízestsük. Tálalás előtt keverjük bele a tejet és habosítsuk. A szeletekre vágott sárga céklát főzzük alacsony hőfokon a narancslében a szerecsendió virággal, majd amikor majdnem elfőtt a narancslé adjuk hozzá a szirupot és a vajat és főzzük néhány percig. A halat sózzuk és süssük meg pár perc alatt az olajban, adjuk hozzá a vajat és locsoljuk meg vele, majd óvatosan nyomjuk a fehér mákba.A gombát pirítsuk meg vajban és ízestsük kakukkfűvel, sóval és borssal.


Thursday, February 23, 2012

Spaghetti szardellás húsgombóccal

Az egészről Gabojsza tehet! Volt neki ugyanis egy bejegyzése, ahol történetesen szardellás húsgombócot készített. Elterveztem, hogy jól megfőzöm majd én is valamelyik nap vacsorára. Aztán hol időm, hol hús nem volt. Ma viszont, amolyan lazításként a tegnapi sütemény után, gondoltam ebédre tökéletes lenne egy adag spaghetti húsgombóccal. Sosem  csináltam még, egyrészt azért mert évekig rá sem tudtam nézni a paradicsomos tésztára, másrészt pedig valahogy mindig inkább bolognait főztem. Most azonban a hétvégi fűszervaj miatt megmaradt egy fél konzervnyi szardella, így már nem volt visszaút. Bár nem követtem teljesen Gabojsza receptjét, mert az én gombócomba került kapribogyó és oregánó. A paradicsomszószt pedig csillagánizs, szegfűszeg és koriander teszi izgalmassá.




Hozzávalók:
a húsgombóchoz:
500 g darált marhahús
50 g zsemlemorzsa
1 ág friss oregánó vagy 1/4 teáskanál szárított
1 hagyma
1 teáskanál olívaolaj
8 szardella filé
1 citrom reszelt héja
2 teáskanál kapribogyó
só, bors
a szószhoz:
500 g passata
1 evőkanál olívaolaj
1 hagyma
1 sárgarépa 
2 szál szárzeller
1 nagy gerezd fokhagyma
100 ml fehérbor
1 darabka csillagánizs
2 szegfűszeg
1/4 teáskanál koriandermag
1 maroknyi fekete olívabogyó
1 teáskanál sherryecet 
1 ág kakukkfű
1 babérlevél
1 csokor friss bazsalikom
só, bors


A húsgombóchoz vágjuk apróra a hagymát és pároljuk üvegesre az olajon, majd adjuk hozzá az oregánót. Adjuk a hagymát, zsemlemorzsát, szétnyomkodott szardellát, kapribogyót és citromhéjat a darált húshoz. Dolgozzuk jól össze és ízesítsük kevés sóval, borssal. Formázzunk diónyi golyókat és süssük meg forró serpenyőben. A szószhoz reszeljük le a hagymát, sárgarépát és szárzellert majd olívaolajon pároljuk puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát, fűszereket (ezeket érdemes becsomagolni, hogy aztán könnyű legyen kiszedni), kakukkfüvet és babérlevelet. Majd dobjuk rá a húsgombócokat és öntsük fel a fehérborral. Amint elfőtt a bor, adjuk hozzá a passata-át, a fekete olívabogyót és főzzük 15-20 percig. Ekkor ízesítsük sóval, borssal, sherryecettel. Tegyük bele a bazsalikomot és hagyjuk állni 5-10 percig. Tálalás előtt távolítsuk el a bazsalikomot és a fűszereket.


Wednesday, February 22, 2012

Mákmousse tortácska vérnarancskrémmel, kávé ganache-al, céklás habcsókkal céklás joconde alapon

Most aztán foghatom a fejem, sőt fogom is! Ugyanis az a helyzet, hogy ez a mákmousse már évek óta a fejemben mocorog, de sosem mertem belevágni. Igaz, először az volt a terv, hogy fogom anyukám isteni mákos pitéjének a töltelékét és pimasz módon parfét gyártok belőle, de féltem, hogy nem fog sikerülni. Aztán az évek során a parfé átalakult és mousse lett, de csak elméletben. Jegyzetfüzetem lapozgatva újra és újra felbukkant a napokban az ötlet, így ma úgy gondoltam lesz ami lesz, megpróbálom. Végülis mi történhet?! Legfeljebb nem sikerül! Imádom a mákot, bár csak későn estem szerelembe. Ugyanis a menzás sós! mákos tészta majdnem egy életre elvette a kedvem a máktól, annyira, hogy még anya isteni beiglijét sem mertem sokáig megkóstolni. Azóta bizony hatalmas mákpusztító lettem és kamatostól bepótoltam mindent! Szóval a desszert, mit ne mondjak, de inkább nem is mondok semmit, mert a mákmousse magáért beszél! Ha nevet kellene neki adnom, akkor ő lenne az öreg hölgy kalapja. Látjátok ti is? Miközben fotóztam, folyton ez járt a fejemben és láttam magam előtt, ahogy esernyővel kezében, egyszerű fekete ruhájában végigsétál a parkon, majd megáll a szökőtkút mellett. Ott pedig egy maszatos pofájú gyermek tátott szájjal figyeli az öreg hölgy fáradtrózsaszín-fekete kalapját. A közepében pedig eldugtam egy kocka vérnarancskrémet, ami a céklás tart tölteléke. Nem is tudom minek nevezzem, mert nem curd, hiszen nincs benne vaj, de pudingnak sem igazán puding. A tetejére került egy kevés kávés ganache, ami egyáltalán nem ártott neki! A fáradtrózsaszín törmelék pedig habcsók, ami céklalével készült, csakúgy, mint az alap, de itt most nem érezni az ízét. A desszertben egyértelműen a citrusok és a mák viszik el a prímet, a kávé pedig a háttérben marad, de azért ott van!




Hozzávalók:
5 darab 8 cm-es karikához
50 g darált mandula
50 g porcukor
30 g tojássárgája
30 g tojásfehérje
10 g céklalé
50 g liszt
100 g tojásfehérje
60 g cukor



Keverjük össze a mandulát a porcukorral, adjuk hozzá a 30 g tojássárgáját és a 30 g fehérjét, majd keverjük habosra. Ekkor keverjük hozzá a cékalevet és verjük kb. 5 percig. Forgassuk bele a lisztet, közben pedig verjük félkeményre a 100 g tojásfehérjét a cukorral és forgassuk a mandulás alaphoz. Sütőpapírra kenve süssük 230°C-on 5-6 percig, majd hagyjuk kihűlni.

100 ml vérnarancslé
 25 ml citromlé
120 g cukor
150 ml tejszín
3 tojás
1/2 tojássárgája

Melegítsük elő a sütőt 120ºC-ra és tegyük a megsült alapot a sütőbe, hogy felmelegedjen. A töltelék minden hozzávalóját tegyük egy hőálló tálba, keverjük össze és gőz felett addig melegítsük míg eléri a 60ºC-ot. Ekkor szűrjük le, távolítsuk el a tetejéről a habot és öntsük egy szilikonformába. Süssük kb 25-30 percig vízfürdőben, vagy amíg a töltelék hőmérséklete eléri a 70ºC-ot. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe, illetve összeállítás előtt kb. fél órára a fagyasztóba.

100 g mák

100 ml tej
3 evőkanál vaníliás cukor
1 citrom
4 tojássárgája
120 ml egyszerű szirup
150 ml tejszín
4 lap zselatin


A mákot daráljuk meg, adjuk hozzá a cukrot és főzzük meg a tejben, folyamatos kevergetés mellett. Akkor van kész, ha felszívta az egész folyadékot. Reszeljük bele a citrom héját. Keverjük a még meleg mákba az előzőleg beáztatott zselatint. Gőz felett verjük habosra a tojássárgáját a sziruppal, majd ha besűrűsödött akkor verjük tovább, míg langyos lesz. Keverjük hozzá a mákot és forgassuk bele a felvert tejszínt.


50 g tojásfehérje
50 g cukor
50 g porcukor
10 g céklalé


Verjünk kemény habot a tojásfehérjéből a cukorral, majd keverjük bele a porcukort és a céklalevet. Nyomjuk sütőpapírra és szárítsuk 100°C-os sütőben 30-45 percig.
Összeállítás: az alapból karikát vágunk ki desszertgyűrű segítségével. A vérnarancsos krémet kivesszük a fagyasztóból és kockákra vágjuk, majd mindegyik kockából egyet az alap közepére helyezünk és rátesszük a desszergyűrűt. Ezután a gyűrűbe öntjük a mousse-t és a hűtőbe tesszük 3-4 órára. Tálalás előtt levesszük a desszertgyűrűt, majd a tetejére nyomjuk a ganache-t és rámorzsoljuk a habcsókot.


Tuesday, February 21, 2012

Fahéjas csiga gofri kávés kelttésztából

Kérem szépen az úgy volt, hogy félálomban belebotlottam ebbe a gofriba. Akkor még nem is igazán érdekelt a dolog, de mikor már magamhoz tértem, akkor feltűnt, hogy ez nem is igazi gofri, hanem fahéjas csiga gofrisütőben sütve. Csiga?! Bár ma palacsinta nap van, mondjuk nem igazán érdekelnek ezek az ilyen-olyan napok, nem is készültem sütni. De ez már sok volt! Rögtön ki kellett próbálnom, nem volt megállás. Feldobtam az egész mai tervet és ebédre jól bereggeliztem. Annyit változtattam a recepten, hogy kávét csempésztem a tésztába és a tölteléket megdupláztam. Valami zseniális illat terjengett a konyhában, miközben sült! 





Hozzávalók:
(paules ki(t)chen receptje alapján)
350 g kenyérliszt 
160 g tej
20 g élesztő
50 g vaj
30 g nádcukor
1 tojás
1 evőkanál instant kávé
1 teáskanál só
a töltelékhez:
100 g vaj
70 g nádcukor
1 teáskanál fahéj



A tejet kezdjük el alacsony hőfokon melegíteni, majd vegyünk le három evőkanállal és oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk a tejhez a cukrot és a vajat, majd melegítsük addig, míg minden elolvadt, ekkor keverjük el benne a kávét. Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót, a meleg cukros-vajas tejet és az élesztőt majd gyúrjuk simára. Hagyjuk kelni 1 órát meleg helyen. A töltelékhez keverjük simára a puha vajat a cukorral és a fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd kenjük rá a tölteléket és tekerjük fel. Vágjuk szeletekre és süssük ki a csigákat egyenként forró gofrisütőben.

Monday, February 20, 2012

Vérnarancsos-málnás sült cékla saláta

Kezdenek elszaporodni a saláták, ami az amolyan ímmel-ámmal elkezdett diétának köszönhető, persze nem kell megijedni lesz itt rengeteg sütemény és másféle nyalánkság. Erre a hétre például rögtön kettőt terveztem, remélem időm is lesz rájuk. No, de térjünk vissza a lényegre! Szerintem még rengeteg bőrt le lehet húzni a cékla-vérnarancs duóról, és biztosak lehettek benne, hogy le is fogom! Valahol hallottam, hogy a cékla és a málna nagyszerű kombináció. Eddig pusztán azért nem próbáltam ki, mert télen, amikor rengeteg cékla fogy itthon, akkor ugye nincs málnaszezon. Amikor meg csak úgy roskadoznak a polcok a friss málnától sosem jut eszembe a cékla. Ma úgy gondoltam üsse kő és vettem egy zacskó fagyasztottat. A salátához az öntet vérnarancsléből, málnaecetből és rozmaringból keveredett össze. Mellé pedig grillezett juhsajt dukált friss kenyérrel, valamint frissen reszelt torma és pirított fenyőmag dobta fel.



Hozzávalók:
személyenként:
2 kisebb cékla és 2 vérnarancs

20-30 g málna
1 teáskanál pirított fenyőmag
40-50 g juhsajt
1 darab friss torma
az öntethez:
1 vérnarancs leve
3 evőkanál repceolaj
2 evőkanál málnaecet
1 ág rozmaring
1-2 teáskanál rózsavíz
só, bors





A céklát süssük meg fóliába csomagolva, tehetünk mellé ízlés szerint ánizst, fekete vagy római köményt. A juhsajtot forró serpenyőben süssük 1-2 percig az egyik oldalon, míg aranybarna lesz, majd fordítsuk meg és fél perc után tegyük az előkészített kenyérszeletre. Az öntethez keverjünk össze mindent, adjuk hozzá a finomra vágott rozmaringot majd ízestsük sóval és borssal. A vérnarancsot filézzük, majd keverjük össze a cikkekre vágott sült céklával és locsoljuk meg az öntettel. Szórjuk a salátára a málnát, a pirított fenyőmagot és reszeljünk rá friss tormát.


 

Friday, February 17, 2012

Garnélás ravioli petrezselymes feketegyökérpürén vérnarancs sabayonnal

Miközben a tavaszra várunk annak üde zöldségeivel együtt, addig se hanyagoljuk el azt, amit a tél nyújt számunkra. A tél spárgája a feketegyökér rengeteg lehetőséget rejt magában. Remekül lehet vaníliával vagy naranccsal és tengeri herkentyűkkel kombinálni. Magam is jól megfeledkeztem a gyökerekről, mert már két hete a hűtőben várakoztak, úgyhogy éppen itt volt az ideje, hogy végre megfőzzem. Tudtátok, hogy nyersen is fogyasztható? Azám! Vékonyra reszelve remek saláta lehet belőle, én is csempésztem az ételbe, vérnaranccsal kevertem össze, kevés citromlével, repceolajjal és lehelletnyi vaníliával ízesítettem. Kandíroztam néhány szelet vérnarancsot, amiből nagyon kevés szintén a tányérra került, ezzel is aláfestve a garnéla enyhén édeskés ízét. A feketgyökér természetesen főzve is megjelenik a tányéron, méghozzá petrezselyemmel püréként. Ha nagyon ki szeretnénk emelni a narancsot, akkor főzhetjük narancslében, vagy reszelhetünk bele héjat, én ezeket most elhagytam. A sabayonhoz használhatunk vermutot, engem viszont most a sherry-hez húzott a szivem.


Hozzávalók:
a raviolihoz: 
200 g liszt
2 tojás
1 evőkanál olívaolaj
300 g nyers garnéla
1/4 teáskanál vaj
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb salotta
1/4 teáskanál friss gyömbér
1/4 teáskanál cayenne-i bors
1 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál tejszín
a feketegyökérpüréhez:
200 g feketegyökér
1/2 csokor petrezselyem
1 salotta
2 evőkanál vaj
50-60 ml tejszín

1 citrom
szerecsendió
só, bors 
a vérnarancs sabayonhoz:
100 ml hal alaplé
50 ml sherry
50 ml vérnarancslé
1 salotta

2-3 koriandermag
1 tojássárgája



Először készítsük el a tésztát: szitáljuk le a lisztet és csináljunk a közepébe a mélyedést és tegyük bele az enyhén felvert tojásokat és egy villával kezdjük el összedolgozni. Gyúrjuk össze az olívaolajjal és a sóval együtt, majd tegyük fél órára a hűtőbe pihenni. A töltelékhez vajon pároljuk üvegesre a kockára vágott salottát, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott fokhagymát. Vágjuk kockára a garnélát és a hagymával valamint a többi hozzávalóval késes mixerben pürésítsük. Tésztagép segítségével nyújtsuk vékonyra a tésztát és tegyük a tölteléket kis halmokban rá, majd takarjuk le egy másik réteggel és szagassuk ki. Enyhén gyöngyöző, sós vízbe főzzük meg 2-3 perc alatt, majd tálalás előtt forgassuk meg olvasztott vajban. A püréhez pároljuk meg vajban a kockára vágott salottát és feketegyökeret majd öntsük fel annyi vízzel és egy evőkanál tejjel, ami épp ellepi és főzzük puhára. Blansírozzuk a petrezselymet majd adjuk a leszűrt feketegyökérhez és pürésítsük mixerben annyi tejszínnel és vajjal, hogy krémes állagú legyen. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, kevés citromlével. A sabayonhoz  pároljuk meg a hagymát, adjuk hozzá az alaplevet és a koriandert, főzzük 2-3 percig, szűrjük le és adjuk hozzá a vérnarancslevet, majd keverjük össze a tojássárgájával. Verjük gőz felett habosra és ízesítsük sóval, borssal. 

Thursday, February 16, 2012

Fehér csokoládés-céklás-makadámdiós torta fekete borsos vérnarancskrémmel

Nagyon régóta tervben volt már a fehér csokoládés-céklás sütemény, de csak nem akadt alkalom rá, hogy végre megsüssem. Nos, ami az alkalmat illeti, az nem jött el, viszont úgy gondoltam, hogy most csakazértis megsütöm. Tengernyi vérnarancsot vásároltam, de muszáj, különben megint eltűnik hetekre és akkor csak sóvároghatok utána. Mivel a cékla és vérnarancs nálam olyan, mint egy szerelmes pár, ki mindig együtt jár, így egyértelmű volt, hogy újra összeboronálom őket. Talán merésznek tűnik a kombináció a fekete borssal, hiszen desszertről van szó, de merjük bevállalni! Persze nem szabad túlzásba vinni, mert a célunkat akkor értük el, ha a bors kellemesen csiklandoz, amikor legurul a falat. Tálalhatjuk kandírozott vérnarancs szeletekkel vagy valamilyen mini citrusfélével.



Hozzávalók:
a tortához:
100 g fehér csokoládé
100 g vaj
50 g cékla
2 mandarin leve
125 ml céklalé
85 g cukor
1 tojás
125 g liszt
10 g sütőpor
70 g durvára vágott makadámdió

A kockára vágott céklát főzzük meg a mandarinlében alacsony hőfokon, majd pürésítsük a céklalével. Eközben gőz felett olvasszuk fel a durvára vágott fehér csokoládét és a vajat. Öntsük a megolvadt hozzávalókat egy tálba és öntsük bele a céklapürét. Keverjük habosra a cukrot a tojással és adjuk a céklás masszához. Szitáljuk bele a lisztet és a sütőport majd a makadámdióval együtt keverjük simára. Vajazott-lisztezett 16-18 cm-es formában süssük kb. 45-55 percig 170°C-os sütőben.



a krémhez:
2 tojás
200 g porcukor
100 ml vérnarancslé
2 lap zselatin
200 g vaj
4-5 tekerésnyi fekete bors
1-2 evőkanál narancslikőr

Keverjük habosra a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá a vérnarancslevet és verjük gőz felett addig, míg megvastagszik. Keverjük bele az előzőleg beáztatott zselatint, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor verjük habosra a vajat és keverjük a krémhez. Ízesítsük fekete borssal és narancslikőrrel.




a kandírozott mini mandarinhoz:
10-15 darab mini mandarin vagy más apró citrusgyümölcs
500 g cukor

A gyümölcsöket főzzük 2-3 percig forró vízben, majd hűtsük le azonnal. Ezután tegyük fel a cukrot 500 ml vízzel együtt főni. Ekkor redukáljuk a hőmérsékletet és főzzük a gyümölcsöket kb, 30-45 percig kb. 90°C-on, majd hagyjuk a szirupban kihűlni.



Wednesday, February 15, 2012

Tárkonyos céklasaláta

A cékla és a kecskesajt verhetetlen páros, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a gnocchi, mely mint édesen, mint sósan megállta a helyét, de ravioliként is színre léptek már. Bár sikerült újra nagyobb mennyiségű vérnarancsra szert tennem, helyette inkább az almát választottam a saláta egyik komponenseként. A tárkony remekül illik az almához és a céklához is, úgyhogy már csak valami ropogós hiányzott. Erre a dió volt a válasz, mely harmonizált az öntettel, hiszen dióolajat használtam hozzá. A céklát megsütöttem, majd mézben karamellizáltam, de került belőle nyersen is a tányérra. Ha sikerül igazi juh- és kecsketejből készült feta sajtot szereznünk, akkor mindenképpen azt használjunk salátánkhoz, hiszen sós íze ellensúlyozza a mézes céklát.



Hozzávalók:
1 közepes (sárga) cékla személyenként +1
1 alma személyenként
2 evőkanál méz
1 citrom
4 evőkanál dióolaj
2 evőkanál fehér balzsamecet
1-2 csipet őrölt ánizs 
100 g feta sajt
1 csokor tárkony
1 marék dió
só, bors


Süssük a céklákat kb. 20 percig fóliában, majd szeleteljük fel. Az almát vágjuk cikkekre és tegyük tálalásig citromos vízbe. A mézet olvasszuk fel alacsony hőfokon és karamellizáljuk benne a felszeletelt céklát, ízesítsük ánizzsal, sóval és borssal. A maradék nyers céklát gyaluljuk vékony szeletekre. Az öntethez keverjük össze a dióolajat és a balzsamecetet, adjuk hozzá a mézes céklát, ízesítsük szükség szerint kevés sóval. Adjuk hozzá az almaszeletket és a tárkonyleveleket. Tálaljuk feta sajttal és dióval.



Tuesday, February 14, 2012

Burgonyás-hajdinalisztes zsömle

A múltkori aszalt paradicsomos kenyér sikerén felbuzdulva, úgy gondoltam, hogy újabb kísérletet teszek. A tavalyi vörösáfonyás hajndinalisztes zsömlék íze szintén elég élénken él még emlékeimben. Mivel nagy bolondja vagyok a hajdinának, ezért elővettem a kibontott zacskó lisztet és elkezdtem azon gondolkodni, hogyan tovább. A felmentősereg már várt néhány tegnapról maradt főtt burgonya képében, úgyhogy gyorsan le is reszeltem őket. A többi hozzávaló pedig spontán került a tálba. A tészta egy óra múlva szépen megkelt, már csak azon kellett izgulnom, hogy ehető zsömléket tákoltam-e össze. Bizony azokat! Isteniek voltak így langyosan vajjal, 15 hónapig érlelt cheddarral és házi mandarindzsemmel.



Hozzávalók:
130 g finomliszt
170 g hajdinaliszt
200 g főtt burgonya (héj nélkül mérve)
25 g élesztő
180 ml kefír
1 csipet cukor
5 g só 
tej a kenéshez
kukoricadara



Az előző nap megfőzőtt burgonyát reszeljük le vagy nyomjuk át krumplinyomón. Szitáljuk a lisztet egy tálba és morzsoljuk a közepébe az élesztőt, majd szórjuk rá a csipet cukrot. Adjuk hozzá a sót, 200 g főtt burgonyát és a kefírt majd gyúrjuk össze. Hagyjuk kelni egy órát meleg helyen. A tészta elég lágy, ezért bőven lisztezett munkafelületen formázzunk rudat és vágjuk egyenlő darabokra. Tegyük papírből készült formába és kenjük meg a tetjüket tejjel, szórjuk meg kukoricadaräval. A 200°C-ra előmelegített sütőbe öntsünk egy pohár vizet, majd tegyük be a zsömléket és süssük kb. 25-30 percig.


Monday, February 13, 2012

Mustáros karórépaleves tárkonyos pisztráng-galuskával

Szinte teljesen megfeledkeztem a már hetek óta hűtőben kallódó karórépáról. Aki még nem kóstolta, annak ajánlom püréként, mondjuk halhoz. Nálunk karácsonykor nagy sikert aratott mindenkinél. A mai lélekmelegítő levest egy már régóta bevált trió inspirálta, méghozzá a hal, tárkony és mustár. Ami a mustárt illeti használhatunk angolt, franciát vagy egész egyszerűen a kedvencünket. Mehet nyugodtan akár magos, akár édes vagy csípős. A galuskát pedig bármilyen halból készíthetjük, de azért fordítsunk figyelmet arra, hogy ne túlhalászott fajtát válasszunk!




Hozzávalók:
a karórépaleveshez:
500 g karórépa
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
1-2 szegfűbors
1 teáskanál dijoni mustár
750 ml zöldségalaplé
só, bors

Egy evőkanál vajban pároljuk üvegesre a kockára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott fokhagymát és a felkockázott karórépát és pároljuk néhány percig. Dobjuk bele a szegfűborsot és öntsük fel az alaplével, majd főzzük 15-20 percig. Pürésítsük, majd kenjük át egy szűrőn (elég sok püré fog a szűrőben maradni, de ezt másnap köretként elfogyaszthatjuk). A leszűrt levest ízesítsük sóval, borssal és mustárral.



a pisztráng-galuskához: 
150 g pisztráng
1 tojás
2 evőkanál crème fraîche

1/4 teáskanál őrölt mustármag
1-2 evőkanál friss tárkonylevél
só, bors

A jéghideg pisztrángot kockázzuk fel és pürésítsük a tojással, mustármaggal, crème fraîche-el valamint a tárkonnyal. Ízesítsük sóval és borssal. Kiskanál segítségvel formázzunk galuskákat és gyöngyöző vízben 2-3 perc alatt főzzük meg. Tálaljuk a levest a galuskával, földimogyoróolajjal és durvára vágott földimogyoróval.


Thursday, February 9, 2012

Garnéla lilarépapürével, feketeköményes sárgarépapapírral, currymártással, chilis mangóval, korianderolajjal, friss kókusztejjel

Hétvégén elszaladt velem a ló! Össze-vissza vásároltam, mindenféle terv nélkül. Valahol azonban tudatalatt mégiscsak lehetett valami, még ha csak egy halovány ötlet is, mert sikerült egy igazán kerek fogást összehoznom. Persze ez így önmagában nagyon kevés, szerintem inkább egy többfogásos menüben lenne a helye. Szerencsére egy személyre főztem, így kedvemre kísérletezhettem. Elég sokáig vaciláltam az egyes elemeken, aztán szokás szerint csak úgy belevágtam és minden ment a maga útján. A sárgarépa és kókusz remek páros, akik kórusban kiáltottak a garnéla után. Aztán megpillantottam a thai mangót, tudom tudom, de nagyon ritkán elcsábulok rá, egyszerűen imádom, dél-amerikai rokonával ellentétben. Szóval a mangó húzta maga után kötélen a currymártást és már kész is volt minden! A hűtőben lapult még friss kókusz, belőle tejet és chips-szet csináltam, előbbit össze sem lehet hasonlítani a dobozossal! A tányérra került belőle natúr formájában, valamint a mártásba is használtam. Egy részét gyömbérrel felforraltam és habként tálaltam. A répa kétféleképpen jelenik meg. A lilarépa püréként kókuszolajjal, míg a sárga papírként feketeköménnyel. A papír rendkívül intenzív sárgarépaízű és nem utolsó sorban a tányér egyik színfoltja. A garnélák fokhagymás-citromfüves-curry-s pácban várták sorsuk beteljesedését. A chilis mangó és a korianderolaj pedig szépen összefogták a különböző elemeket, miközben a hiányzó izgalmat is a fogásba csempészték.



Hozzávalók:
a sárgarépapapírhoz:
(Nils Henkel receptje alapján)
100 g sárgarépa
1 citromfű
1 darabka gyömbér
30-50 ml földimogyoróolaj
1 zselatinlap
1/4 teáskanál feketekömény

A meghámozott és feldarabolt sárgarépát csomagoljuk citromfűvel, gyömbérrel és az olaj felével fóliába majd süssük 200°C-on puhára. Pürésítsük a sárgarépát a citromfű és gyömbér nélkül, ha nem lenne elég sima, adjunk még hozzá olajat. Kenjük át egy szűrűn és keverjük  el benne az előzőleg beáztatott zselatint alacsony hőfokon. Kenjük vékony rétegben sütőpapírra és szórjuk meg feketeköménnyel. Szárítsuk meg 70°C-on, majd tálalás előtt törjük darabokra.


a répapüréhez és korianderolajhoz:
100 g lila- vagy sárgarépa
30-50 ml kókuszolaj
50 ml zöldség alaplé
1 teáskanál barna cukor
1/4 teáskanál római kömény
1 szelet gyömbér
50 ml olívaolaj 
1 csokor koriander
só, bors




A répát karamellizáljuk a cukorral, öntsük fel az alaplével és főzzük a gyömbérrel és római köménnyel puhára, majd utóbbi hozzávalókat távolítsuk el. Pürésítsük mixerben kókuszolajjal. Ízesítsük sóval, borssal. A korianderolajhoz melegítsük az olívaolajat addig, míg eléri a 120°C-ot, ekkor vegyk le a tűzhelyről, adjuk hozzá a koriandert, majd hagyjuk kihűlni, ezután pürésítsük és szűrjük le. A korianderolajhoz melegítsük az olívaolajat addig, míg eléri a 120°C-ot, ekkor vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a koriandert, majd hagyjuk kihűlni, ezután pürésítsük és szűrjük le.

a currymártáshoz:
150 g garnélapáncél
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál curry fűszerkeverék

1/2 teáskanál kurkuma
3 gerezd fokhagyma
1 darab friss gyömbér
1 chili
1 hagyma
10 currylevél
150 ml hal alaplé
200 g kókusztej



Olívaolajon forgassuk át a garnélapáncélt, ha megpirult adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért, chilit, curryleveleket, fűszerkeveréket és kurkumát. Mindent keverjünk alaposan össze és öntsük fel az alaplével és főzzük a felére. Szűrjük le, majd adjuk hozzá a kókusztejet és főzzük el a negyedét. Ízesítsük sóval és borssal.

Wednesday, February 8, 2012

Minestrone és oregánós-szárított paradicsomos kenyér

Ma valahogy olyan rusztikus hangulatban vagyok, így azt hiszem, hogy aligha juthatott volna jobbkor eszembe az, hogy minestronét főzzek. Persze ehhez az is hozzájárult, hogy összegyűlt néhány darab parmezánhéj, ami a leves lelke és olyan ízt ad neki, amit semmi mással nem tudunk belecsempészni. Minestronét az év minden szakában készíthetünk szezonális zöldségekből, nekem azonban télen esik a legjobban. Ilyenkor mindig kerül bele valamilyen kelkáposzta, most fodros és bab. A leves tipikusan az ahány ház, annyi szokás kategóriába tartozik, úgyhogy bátran dobáljunk bele mindenféle zöldséget. Vannak akik a rizsre esküsznek, mások a tésztát részesítik előnyben. Szerintem elengedhetetlen hozzávalója a szárazbab és igazi öröm, amikor a kanálba kerül néhány szem. A minesterone mellé pedig jól esik egy szelet frissen sült kenyér, így hirtelen felindulásból úgy gondoltam, megpróbálkozom újra a kenyérsütéssel! Kivételesen nagyon jól tettem, mert sikerült! Persze még bőven van hová fejlődnöm, de azt hiszem megtört az átok, mert ez a kenyér belül puha, a héja pedig olyan igazi ropogós lett! Végre!



Hozzávalók:
a leveshez:
50-70 g szárazbab
1000-1500 ml zöldség vagy csirke alaplé, esetleg húsleves

2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma

3-4 sárgarépa
1 darabka zeller
2 petrezselyemgyökér
1 póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
2-3 burgonya
1 konzerv paradicsom

5-6 levél fodros kel
1 darab parmezánhéj
1/4 teáskanál szárított oregánó
40-50 g száraztészta
só, bors

Előző este áztassuk be a szárazbabot, majd másnap főzzük puhára. A meghámozott zöldségeket kockázzuk fel és pároljuk néhány percig olívaolajban. Adjunk hozzá egy 1/4 teáskanálnyi sót és szárított oregánót, a parmezánhéjat, a fokhagymagerezdet és öntsük fel az alaplével, valamint a konzerv paradicsommal és főzzük alacsony hőfokon körülbelül 40-50 percig, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak. Adjuk hozzá a leszűrt főtt babot és a száraztésztát, majd ha megfőtt a tészta ízesítsük sóval és borssal.




a kenyérhez:
250 g kenyérliszt

7 g só
25 ml olívaolaj
10 g élesztő
230 ml víz
30 g aszalt paradicsom

2 szál friss oregánó 
1 teáskanál gríz

Szitáljuk a lisztet egy tálba, szórjuk a szélére a sót, a közepébe pedig csináljunk egy mélyedést és morzsoljuk bele az élesztőt. Öntsük rá a langyos vizet és kezdjük el összedolgozni, majd adjuk hozzá az olívaolajat és gyúrjuk simára. Hagyjuk kelni egy órát. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Az aszalt paradicsomot vágjuk apró kockákra és keverjük össze a friss oregánóval majd gyúrjuk a tésztába és formázzunk egy hosszúkás kenyeret. Kenjünk meg vizes ecsettel és szórjuk meg grízzel. Öntsünk egy negyed liternyi vizet a forró sütőbe, majd tegyük be a kenyeret és süssük meg kb. 30 perc alatt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...