Wednesday, August 11, 2010

Szilvás flaugnarde

Hallotatok már a flaugnarde-ról? Nem? Pedig biztos vagyok benne, hogy már nagyon sokatok sokszor sütötte. Hiszen ez nem más mint egy clafoutis. Vagyis majdnem. A tészta ugyanaz, de ha nem cseresznyével készül akkor flaugnarde és nem clafoutis a neve. Én ezt a mai napig nem tudtam. Az első cla... elnézesét ;) flaugnarde-ot kb. 2 évvel ezelőtt sütöttem rebarbarából. Ha jól emlékszem még sosem készítettem cseresznyéset. Annak ellenére, hogy múlt héten megvettem az utolsó adag helyi cseresznyét a zöldségesemnél, nos ők nem is élték túl azt a napot. Ezért gondoltam, hogy akkor szilvából fogom készíteni,de hogy ne legyen annyira unalmas, ezért fűszeres szirupban posíroztam őket. Viszont nem akartam túl sokféle fűszert használni, ezért csak csillagánizst, szegfűszeget és fahéjat használtam, de tehetünk még bele mást is pl. szecsuáni borsot vagy akár friss gyömbért.


Hozzávalók:
6 szilva
100 g cukor
1 csillagánizs
3 szegfűszeg
1 darabka fahéj
2 tojás
80 g liszt
80 g vaj
60 g cukor
150 ml tej


Főzzük fel a cukrot 200 ml vízzel és a fűszerekkel, majd vegyük le a tűzhelyről, és tegyük a szilvákat a szirupba. Hagyjuk állni kb. 10 percig. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Olvasszuk fel a vajat és hagyjuk kihűlni. Vajazzunk ki 4 formát. Nyúzzuk le a szilva héját, és felezzük meg, majd fektessük a formákba. Verjük fel a tojást egy villával és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük bele az olvasztott vajat, a cukrot és a tejet. Öntsük a szilvákra és süssük 20-20 percig. Tálaljuk fahéjas porcukorral.


Tuesday, August 10, 2010

Passata di pomodoro

Azok, akik már régóta olvasnak, tudhatják hogy nem csak hatalmas hagymabolond vagyok, hanem a paradicsomért is teljesen odáig vagyok. Egy barátom azt mondta egyszer, hogy több pénzt költök zöldségekre, mint egy átlagos nő cipőkre. Nos, ebben bizony van némi igazság...és nem is bánom! Főleg nyáron, amikor azok a csodálatos régi fajtákkal vannak tele a farmerek boltjai. Általában két helyen vásárolok paradicsomot és joggal lehet rájuk mondani hogy bizony igazi paradicsomok! Az egyik egy kicsi bio zöldséges amelyik olyan 5 fajtát árul és legalább 8 féle koktélparadicsomot egész nyáron és ősz elején. A másik pedig egy farmer boltja ami olyan 6 fajtát termeszt a Green Zebra-ától St. Pierre-ig.


A múltban, ki nem állhattam a főtt paradicsomot, most viszont szinte sosem elég belőle, főleg a paradicsomos tésztából. Hiszen évekre lemaradtam róla! Egy speciális passata di pomodoro-t vásároltam, de a bolt sajnos bezárt, és sehol máshol nem akadtam rá a közelbe. Azóta már sok másikat kipróbáltam, de egyik sem volt még csak fele annyira sem ízletes és zamatos mint az. Arról nem is szólva, hogy szinte mindegyikben van citromsav (ritkán még más hozzávalók is...), az előbb említett különleges darabban pedig semmi más nem volt mint paradicsom és só. És az az íz!


Aztán meguntam a kutatást, és a kísérletezgetést, és úgy döntöttem főzök magam. Biztos voltam benne, hogy nem lesz olyan íze, mint annak amit úgy szeretek, és valóban nem is lett, de még mindig sokkal de sokkal finomabb mint a többi bolti. Arról nem is szólva, hogy lehetőségem van kedvemre kísérletezgetni a különböző fajtákkal. Csak sót tettem bele, semmi más fűszernövényt, ezt majd akkor fogom amikor főzöm az adott ételt. Vigyázzunk, ha friss fűszernövényt tennénk bele, úgy hamarabb romlik!



Ingredients:
500 g paradicsom
50 ml víz
1 tk só

Daraboljuk fel a paradicsomot és a vízzel és a sóval együtt főzzük fel, pürésítsük és passzírozzuk. Tegyük vissza a tűzhelyre és főzzük fel újra és még forrón töltsük üvegekbe és szárazdunsztba hagyjuk kihűlni. Pár hónapig el kell állnia, ha sterilizáltuk az üvegeket előtte. Ha nem bízunk benne, akkor fagyasszuk le.


Monday, August 9, 2010

Banán parfait

Habár, megigértem magamnak, hogy többet nem maradok túlérett banánokkal a nyakamon, mégis megtörtént. Kedvem nem volt sem lekvárt főzni, se banánkenyeret csinálni, sőt még azokat az isteni fánkokat sem volt kedvem megcsinálni. Igazából fel is adtam annak a lehetőségét, hogy találok valami jó megoldást. Aztán ezembe jutott Heston Blumenthal baked Alaska receptje, amibe banán parfait van. Ez volt az! Fantasztikus állaga van ennek a parfait-nak, a legjobb amit valaha készítettem!


Hozzávalók:

115 g mogyoró
375 g cukor
500 g nagyon érett banán
20 g vaj
30 g finomítatlan cukor
50 g rum
375 g dupla tejszín
6 tojásfehérje


Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra és pirítsuk meg a mogyorót amíg aranybarna lesz. Ezután karamellizáljuk egy serpenyőben 115 g cukorral. Öntsük a karamellizált mogyorót egy sütőpapírra és hagyjuk kihűlni. Később törjük majd darabokra.


Pucoljuk meg a banánokat és szeleteljük fel kb. 1 cm vastagságú karikákra. Olvasszuk meg a vajat és a finomítatlan cukrot adjuk hozzá és keverjük amíg karamell formálódik. Ekkor adjuk hozzá a banánszeleteket és pároljuk meg, mikor befedi jól a karamell, adjuk hozzá a rumot és főzzük addig, míg elfő és újra karamell fedi a banánt. Passzírozzuk és tegyük félre. Verjük habbá a tejszínt, és tegyük a hűtőbe míg szükség lesz rá. Verjük a fehérjét habosra és adjuk hozzá a maradék cukor negyedét, majd verjük tovább és adjuk hozzá lassan a maradék cukrot. Verjük folyamatosan 5-10 percig míg lágy hab formálódik. Keverjük a mogyorót a banánpüréhez és forgassuk bele a tojásfehérje harmadát, majd a maradékot és végül a tejszínt. Fagyasszuk 2-3 órán át, az adagok méretétől függően.


Sunday, August 8, 2010

Cukkini "pizza"

Múlt hétvégén néztem egy főzőműsort egy német csatornán Tim Mälzerrel, aki egy ismert szakács Németországban. Ő volt az első, akinek a receptjeit kipróbáltam, sőt azt hiszem az első szakácskönyvem is tőle származik. Azon a szombat délután egy spárgás pizzát készített, de nem hagyományos pizzatésztából, hanem túrósból. Épp semmi ötletem sem volt, hogy mi legyen a vacsora, mikor eszembe jutott a receptje. Gondoltam miért ne próbáljam ki. Nagyon finom és gyorsan elkészül! Mellesleg, ha az ember elfelejti idejében elkészíteni a pizzatésztát, akkor remek alternatíva. Szerintem valahol a pizza és az elzászi tarte flambée keveréke ez a tészta, már ami az állagát illeti. Természetesen nem használtam spárgát, hiszen már rég nincs szezonja. Helyette cukkini, újhagyma, bacon és crème fraîche került rá.



Hozzávalók:

80 g túró (20% zsír)
3 ek olívaolaj
1 tojás
175 g liszt
1 tk sütőpor


Keverjük össze a túrót az olajjal és a tojással. Szitáljuk át a lisztet a sütőporral és a sóval. Adjuk a száraz hozzávalókat a nedvesekhez és gyúrjuk össze. Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát és rakjuk meg amivel csak szeretnénk, majd süssük 15-20 percig.

Saturday, August 7, 2010

Za'atar bárány

A Za'atar nem más, mint egy fűszerkeverék szárított fűszernövényekből (mint az oregánó, kakukkfű vagy a majoranna) összekeverve szezámmaggal és más fűszerekkel. Tradicionálisan, ez a másik fűszer a szumák. Használják az arab konyhában, de megtalálható a török és a jordán konyhában is. Húsokat, de akár zöldségeket is ízesítenek vele, vagy szimplán rászórhatjuk egy tál hummuszra.


Kedden, amikor a garam masala-át készítettem, mindenképpen valami számomra szokatlant akartam készíteni. Volt egy darab bárányhúsom, de nem nagyon volt ötletem mit készítsek belőle. Mindenestre marináltam olívaolajban fokhagymával és kakukkfűvel. Gondoltam bármi is lesz belőle, ezzel biztosan nem rontom azt el. Valamikor késő éjszaka zajra ébredtem és akkor ugrott be hogy csicseriborsót fogok készíteni a bárányhoz, hát gyorsan felkeltem és beáztattam egy adagot. Másnapra megszületett az étel: fűszeres csicseriborsó za'atar-ral ízesített bárányhoz, uborka coulis és
crème fraîche kíséretében, hogy ezzel kiegyensúlyozzam a fűszerességet.



Hozzávalók:
100 g csicseriborsó, száraz
50 g couscous
1 ek olaj
1 tk curry
1 ek garam masala
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 cm friss gyömbér
1 chili
200 g paradicsom
citromlé


Főzzük meg a csicseriborsót, vagy használjuk konzervet, bár szerintem annak messze nem olyan az íze, mint a frissen főzöttnek, hogy azt ne mondjam van egy jellegzetes, számomra rossz, íze. Valamint, készítsük el a couscoust, ahogyan a csomagoláson írják. Daraboljuk fel a paradicsomot és sóval főzzük 10 percig, majd passzírozzuk és tegyük félre. Hevítsük az olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a curry port, garam masalat és keverjük egy fél percig. Adjuk hozzá a kockára vágott hagymát (én minden ételbe inkább reszelem), fokhagymát, gyömbért és chillit ás pirítsuk amíg a hagyma megpuhult.
Adjuk hozzá a csicseriborsót és kb. 150 ml vizet, sót és főzzük, amíg a lé elfő teljesen. Keverjük bele a couscoust, a paradicsompürét és ízesítsük sóval és citromlével.

Áfonya és feketeribizli lekvár

Úgy tűnik ezen a nyáron a kedvenc bogyós gyümölcsöm a feketeribizli. Sajnos múlt héten volt az utolsó szedés a farmon, ahonnan venni szoktam. Ezért úgy gondoltam főzők belőle lekvárt, hogy majd a téli hidegben legyen egy adag üvegbe zárt nyár a kamrapolcon.


Ingredients:
250 g áfonya

250 g feketeribizli
50 ml portói
300 g cukor



Főzzük fel a gyümölcsöket a portóival együtt, majd adjuk hozzá a cukrot és főzzük további 45-50 percig, vagy amíg eléri a kívánt állagot. Tegyük üvegekbe és mehet a szárazdunsztba egy éjszakára.


Wednesday, August 4, 2010

Garam masala

Garam masala egy alap fűszerkeverék ami elterjedt az indiai konyhában, legfőképp az észak-Indiai részen. Valószínűleg, annyi változata létezik, ahány szakács. Néhány gyakori hozzávalók: fekete- és fehérbors, szegfűszeg, római kömény, kömény, fahéj, fekete, barna és zöld kardamom, szerecsendió vagy szerecsendió virág, csillagánizs és koriander mag. Néhánynak alapja a bors és a szegfűszeg, ezek elég csípősek lehetnek, másoknak a szerecsendióvirág, fahéj és kardamom, ezek aromásabbak és enyhék. Ha teszel bele feketeborsot, akkor csak abban az esetben keverd bele már az elejen, ha azonnal használni akarod, ha nem akkor csak adagonként keverd hozzá, használat előtt, mert az idő múlásával megváltoztatja a keveréked teljes karakterét.


Úgy döntöttem, azt a keveréket készítem el ami a Punjab környékről származik. Fűszeres és csípős. A legszebb ezekben a fűszerkeverékekben, hogy a hozzávalókat számtalan módon variálhatjuk, amíg megtaláljuk a kedvencünket.


Hozzávalók:
1 rúd fahéj
2 babérlevél
20 g római kömény
15 g koriander mag
10 g zöld kardamom mag
10 g feketebors
7 g szegfűszeg
7 g őrölt szerecsendióvirág

Törjük a fahéjrudat darabokra és morzsoljuk szét a babérleveleket. Pirítsuk a fűszereket 2-3 percig közepes hőmérsékleten, vagy ameddig elkezdenek sötétülni. Hagyjuk kihűlni és daráljuk le a szerecsendióvirággal. Néhány forrás azt írta, hogy ne pirítsuk meg a fűszereket, szóval a döntés a tied. A keverék 3-4 hónapig eltartható.

Tuesday, August 3, 2010

Feketeribizli parfait és málna sorbet

Ez a desszert mondhatni a kényszer szülte mivel volt maradék málnám és feketeribizlim. Egy friss nyári nyalánkság, mert egyáltalán nem édes, hanem gyümölcsös, és hamar el is készül. Az egyetlen ami hiányzik hozzá, az a meleg nyári idő, inkább ősznek érezni már!


Hozzávalók:
500 g málna
70 g cukor
2 ek víz

Olvasszuk fel a cukrot a vízzel, majd hagyjuk kihűlni. Öntsük rá a málnára, pürésítsük és szűrjük le, hogy eltávolítsuk a magokat. A maradék munkát bízzuk a fagyigépre.


2 tojássárgája
50 ml feketeribizli szirup

1 ek portói
200 ml tejszín

Gőz felett verjük fel a tojássárgájákat, a sziruppal és a portóival amíg habos nem lesz. Hagyjuk kihűlni és forgassuk bele a felvert tejszínt. Tegyük a fagyasztóba legalább 3 órára.

Monday, August 2, 2010

Mángold szósz

Múlt héten meglátogattam egy régi szomszédomat akitől kaptam egy csokor mángoldot egyensesn a kertjéből. Mivel másnapra halat terveztem, bár egész héten nem tudtam milyen zöldséget adok majd mellé, ezért még sokkal jobban örültem a mángoldnak.


Imádok improvizálni a konyhában, és úgy látszik leginkább akkor amikor halról van szó. Ez általában tengeri sügér (bio, tenyésztett a WWF listán az ajánlott halak közt szerepel). Úgy döntöttem, hogy a mángold fehér és zöld részeit külön fogom felhasználni. A fehér részeket újhagyma fejekkel együtt, kevés mustár kíséretében püréként tálaltam. A zöld részekből pedig szósz készült. Került még a tányérra ördögszekér laskagomba és karamellizált újhagyma is.



Ingredients:
100 g mángoldlevél
25 g vaj
125 g zöldségalaplé
só, bors

Vágjuk fel a mángoldleveleket, olvasszunk meg egy evőkanál vajat és alacsony hőmérsékleten pároljuk 3 percig. Adjuk hozzá a zöldség alaplét és főzzük 10 percig, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk állni még 5 percig, majd pürésítsük. Passzírozzuk és melegítsük addig, amíg nem kezd forrni, vegyük le és keverjük bele a maradék vajat. Ízesítsük sóval és borssal, tálalás előtt pedig habosítsuk fel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...