Tuesday, April 14, 2009

Rebarbarás wähe

Legnagyobb meglepetésemre kedvenc farmeremnél friss rebarbarára bukkantam. Mivel pont ott volt ő is a boltocskában, elmondta hogy épp aznap reggel vágta, a szezon első rebarbaráját. Természetesen azonnal lecsaptam én is egy adagra!

Szinte rögtön tudtam mit fogok készíteni: svájci wähe-re esett a választásom, amit ha nagyon muszáj akkor a quiche-hez lehet hasoníltani. Nyugat-Svájcban viszont a tejszínes-tojásos keverék nélkül készítik, csak ugy mondhatni üresen, a gyümölccsel és a tésztával. A berni Zibelemärit-ről, vagyis hagymapiacról sem hiányozhat, mégpedig "Zibele"- Kuchen formában. Visszatérve a wähe-hez, vannak sós és édes változatai, leginkább szezánális gyümölcsöket használnak hozzá, s persze ne felejtsük a sajtosat sem! Az alap vajas, omlós tészta, de mivel maradt egy adag levelestésztám, én így azt használtam helyette.

Hozzávalók:
400 g rebarbara
5-7 ek cukor (vagy több ha igazán édesen akarod)
200 ml tejszín
2 tojás
2 tk. keményítő
darált mogyoró


Egy lapos tortaformát béleljünk ki a tésztával, majd szórjuk meg darált mogyoróval. A megtisztított rebarbarát keverjük össze a cukorral majd öntsük rá a tejszín, keményítő és tojás keverékét. Süssük 20-25 percig 180°C-on. Tálaljuk langyosan, vagy hidegen.

Thursday, April 9, 2009

Borzas nyuszik

Ideje volt nekem is sütni valamit az ünnepekre, bár azt hiszem hogy a szokásos kalácson kívül mást nem is fogok az idén, de majd kiderül! Nagyon egyszerű a recept, finom citromkrémmel. S miért borzosak a nyulak? Mert kókuszreszelékbe bújtattam őket!


Hozzávalók:
150 g liszt
50 g porcukor
16 g vaníliacukor
1 tojássárgája
1 citrom héja
100 vaj, hidegen
A krémhez:
1 tojás
100 g cukor
16 g vaníliacukor
50 g fehércsokoládé
1 citrom leve és héja
125 g vaj
étcsokoládé és kókuszreszelék a díszítéshez

Először készítsük el a krémet: keverjük a tojást a cukorral, vaníliacukorral habosra, majd gőz felett adjuk hozzá a csokoládét és addig keverjük míg elolvad és megvastagszik, kb. 5 percet vesz igénybe. Tegyük félre kihűlni. Ezután keverjük hozzá a vajat, a citromlevet és héjat. A tésztához szitáljuk át a lisztet és a porcukrot, adjuk hozzá a vaníliacukrot, a tojássárgáját, egy csipet sót és a citromhéjat. Gyúrjunk tésztát, úgy hogy darabonként hozzáadjuk a vajat. Ha összeállt, már nyújthatjuk is és kiszaggatjuk amilyen formát szeretnénk. 180 °C-on 10 perc alatt megsütjük. A felét bevonjuk olvasztott csokoládéval és megszórjuk kókuszreszelékkel, majd a krémmel összeragasztjuk a feleket.


Wednesday, April 8, 2009

Túrós palacsinta

Miközben a fagyasztóban pakolásztam, találtam néhány doboz túrót, ami bizony számomra igazi kincsnek. Úgy gondoltam az lesz a legjobb, ha palacsintát sütök amit aztán pukkadásig töltök túróval. Hideg vaníliaszósz is került mellé, hiszen ha lúd, akkor legyen kövér!

Hozzávalók:
200 g liszt
2 tojás
500 ml tej
1 csipet só
50 ml olaj

250 g túró
150 g cukor
egy citrom leve és héja
500 ml tej
2 tojássárgája
50 g cukor

1 tk liszt
1 tk vanillakivonat vagy egy rúd vanília


A palacsintához keverjük össze a hozzávalókat és hagyjuk legalább 3-5 órát állni, aztán süssük ki őket. A töltelékhez keverjük össze a cukorral, túróval a citrom levével és héjával, valamint ízlés szerint egy kevés tejföllel. A vaníliaszószhoz keverjük össze a tojássárgájákat 100 ml tejjel, cukorral és liszttel. Tegyük oda főni a maradék tejet, majd ha felfőtt öntsük hozzá a tojásos keverékhez folyamatos kevergetés mellett. Tegyük vissza a tűzhelyre, de ne főzzük! Amint besűrűsödött vegyük le és hagyjuk kihűlni.

Wednesday, April 1, 2009

Csicsóka püré

Szerintem ha máj, akkor hozzá bizony burgonyapüré dukál! A két szép szelet marhamáj mellé ezúttal csicsóka pürét készítettem, de adtam hozzá lila krumplit is a keményítőtartalom miatt. Persze nem lett volna az igazi, ha nem kerül a tányérra valamilyen gyümölcs is. Körteszeleteket konyakban posíroztam, majd felöntöttem egy kevés balzsamecettel és megszórtam mandulával. A májat pedig friss zsályával sütöttem vajban. Remek kombináció!


Hozzávalók:
150 g csicsóka
150 g burgonya
100 ml tejszín
só, bors


Hámozzuk meg a krumplit és a csicsókát, majd külön edényben főzzük mind a kettőt puhára. Miután leöntöttük a vizet, törjük simára és meleg tejszínnel keverjük össze. ízesítsük sóval, borssal, netán szerecsendióval.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...